Juče, u utorak 16. avgusta, u mauzoleju Кraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, obeležena je 101. godišnjica smrti jednog od najvoljenijih vladara Srbije, NJ.V. Кralja Petra I. G. Predrag Marković, član Кrunskog saveta, prisustvovao je državnoj svečanosti kao izaslanik NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra.

Svetu Liturgiju i parastos služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski G. Jovan. Nakon službe, u okviru ceremonije odavanja počasti voljenom Кralju, vence na njegov grob su položili: g. Predrag Marković, u ime NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, praunuka Petra Prvog i starešine Кraljevskog doma, koji zbog ranije ugovorenih obaveza u inostranstvu nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje, g. Miodrag Кapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Opštine Topola, Udruženja Кraljevina Srbija, koje je pod Prestolonaslednikovim pokroviteljstvom, predstavnici Zadužbine Кralja Petra I na Oplencu, kao i građani koji su se okupili da odaju poštu „Čika Peri“, kako je narod iz ljubavi za života prozvao Кralja Petra I.

Povezana vest:  Festival nauke: Vodič kroz Porodični dan 12. Festivala nauke

„Veoma sam ponosan što sam praunuk tako značajnog i velikog čoveka, Kralja Petra Prvog, koji je važan uzor za mene i svakog člana Kraljevske porodice. Njegovo delo, njegova zaostavština su ga nadživeli i predstavljaju važan deo ne samo istorije našeg naroda, već i današnjih dana. Njegovi doprinosi oslobođenju našeg naroda od vekovnog ropstva, ali i stvaranju istinski demokratskog i liberalnog društva su nemerljivi i zaslužuju svaku pohvalu i počast.

Povezana vest:  Najbolje najboljima - Modna kuća "LUNA" i ove godine nagrađuje najbolje

Nema boljeg načina da se opiše kakav je on bio monarh, nego koristeći njegove reči: „Želim da budem pravi ustavni Kralj Srbije“, rekao je moj pradeda, 4. jula 1903. godine, u svom proglasu tokom ceremonije polaganja zakletve, koju je završio rečima: „Bez ljubavi narodne, slabi su prestoli zemaljski!“ To su reči koje su mu bile vodilja i po kojima je živeo i radio tokom celog života“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Povezana vest:  Šta dečji crtež govori o detetu?