Prvi Regionalni modni spektakl „Fashion weekend Jahorina“ održan je na vrhu Jahorine, na 1900 m nadmorske visine, u srcu netaknute prirode, pored jezera.

Tokom dva dana predstavljeno je šest dizajnerskih kolekcija dizajnera iz regiona. Svoje kolekcije prve večeri Jahorina fashion week predstavili su Marko Feher, Amina Hasenbegović i modni brend Boudoir.

Veliku pažnju publike privukao je Marko Feher, dizajner iz Sarajeva koji je našoj regiji, ali i svjetskoj modnoj sceni  prepoznatljiv po kolekcijama koje koketiraju s avangardom i koje su uvijek društveno osveštene. Kroz svoj rad ne samo da ispituje granice odeće, pojedinih stereotipa, nego njegove kolekcije imaju i snažnu poruku. Vrlo je ponosan što je imao priliku da bude primljen na „Central Saint Martins“ u klasu od 15 ljudi u ogromnoj konkurenciji od gotovo 7.000 aplikacija.

Poznata je njegova saradnja sa Dinom Merlinom, za koju Marko kaže da je dokaz kvalitetnog rada.

Povezana vest:  Vi kupujete, mi poklanjamo deci u Zvečanskoj!

„Dino je jednostavna elegancija koja je već godinama prepoznatljiva na sceni,što je meni u poćetku bilo vrlo komplikovano. Orman Dino Merlina je obogacen mnogim svetskim brendovima i kreatorskim ostvarenjima.Naša saradnja je dokaz da je moj  rad kvalitetan,a naša saradnja već godinama ide uzlaznom linijom.“istakao je dizajner.

Modni spektakl prve večeri upotpunio je koncert regionalne pop zvezde Aleksandre Radović. Poznata po svojim nastupima koji odišu emocijom i dobrim zvukom Aleksandra je svojim hitovima podigla atmosveru do granica usijanja.

Aleksandra nam je otkrila da voli odlazak na planinu tokom letnjih dana i da uživa na Jahorini. Na poslovnoj strani Aleksandra vredno radi na pripremi objavljivanja novog singla koji će se pojaviti u septembru.

U nastavku programa u nedelju uveće svoje kolekcije predstavili su  Verica Rakočević, Aleksandra Džaković i ELFS Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić.

Povezana vest:  SARADNJA UNICEF-a I KAFETERIJE: Plava kafa za podršku mentalnom zdravlju mladih u Srbiji

Verica Rakočević predstavila je deo kolekciije za jesen zimu inspirisanu Simon de Beauvoir. Stil Verice Rakočević je decenijama prepoznatljiv, uvek je akcenat na dobrim materijalima, savršenoj izradi, klasika pomerena detaljima koje trazi inspiracija.

Aleksandra Džaković, crnogorska dizajnerka koja osvaja svetsku modnu scenu svojim sofisticiranim dizajnom koji prati aktuelni trend održive mode ali protkan specificnim pečatom dizajnerke.

„Kolekcija se zove Arhaična budućnost. Teznja je bila da se vrijednosti i značaj koji je imala narodna nošnja transponuju u novi izraz, i time da se revalorizuje lokalna kultura. Akcenat je stavljen na djiladima, jer su, čini mi se, zanemareni kao praktičan odjevni predmet, koji je bio nezaobilazan u svakoj kući, pa čak i dio miraza. Materijali su prirodni, biorazgradljivi i koliko je moguće dostupni iz lokalnih izvora. Odabrana je odbačena vuna i ručno rađena cenar svila, u bojama koje su dominantne u balkanskim narodnim nošnjama.“ istakla je Aleksandra.

Povezana vest:  Predlog da Teslina urna počiva u kripti Hrama Svetog Save

U muzičkom delu, a samo za ovu priliku kompozitor Veljko Kuzmančević napisao je muziku pod nazivom „Samo kap“.

„Samo kap“ je naziv moje nove kompozicije koja je namenski pisana za Fashion Week Jahorina gde je premijerno i  izvedena. Kap je po prirodi malih gabarita, ali generalno vrlo moćna sa aspekta svog uticaja. Nekada je dovoljna samo jedna da pokrene lavinu i niz lančanih reakcija. Kap je esencija čistote, ljubavi i konstantnog stvaranja, jer ona je tu u obliku rose, kiše, suze, stalno kruži..tako mala a toliko moćna.“ istakao je kompozitor Kuzmančević.

Iznenađenje za sve goste bio je koncert Gorana Karana koji je nizao hitove. Nakon koncerta Gorana Karana na veliko iznenađenje posebno beogradske publike zapevala je Romana Panić.

Foto: Marko Jovančić i Amer Prevljak