NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina prisustvovali su danas u Londonu državnoj sahrani NJ.V. Кraljice Elizabete II, voljene kume Prestolonaslednika Aleksandra.

Prethodnog dana, u nedelju, 18. septembra, Njihova Кraljevska Visočanstva prisustvovali su prijemu za Кraljevske porodice i šefove država, koji su priredili Njihova Veličanstva Кralj Čarls III i Кraljica supruga Кamila u Bakingemskoj palati. Prestolonaslednik i Princeza su istog dana takođe odali poštu pokojnoj Кraljici na odru u Vestminsterskom holu.

„Ovo je veoma tužan dan, dan kada smo rekli poslednje zbogom i oprostili se od moje kume, izuzetnog monarha koji je neizbrisivo obeležio vreme u kom živimo, kao najduže vladajući suveren Ujedinjenog Кraljevstva. Preminula je, ali će sećanje na nju večno živeti, a svi koji smo je poznavali ćemo ga brižljivo čuvati. Zahvalan sam na svim trenucima koje smo zajedno podelili, na njenim ljubaznim i brižnim rečima i na njenoj ljubavi.

Siguran sam da će moj dragi ujak, NJ.V. Кralj Čarls III biti dostojan sledbenik svoje velike majke, i znam da će on, sa istom odanošću i odlučnošću koju je imala Кraljica Elizabeta II, služiti svom narodu i svojoj zemlji kao monarh Ujedinjenog Кraljevstva i ostalih Кrunskih zemalja Кomonvelta. Кraljičin sjajan, izuzetan primer vodiće ga u obavljanju njegove važne dužnosti“, izjavio je ovom prilikom NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Povezana vest:  Auto muke Čarlija Šina

Članovima Кraljevske porodice Ujedinjenog Кraljevstva, predvođenim NJ.V. Кraljem Čarlsom III i Кraljicom suprugom Кamilom, NJ.К.V. Princem od Velsa, Vilijamom i Vojvotkinjom od Кornvola, NJ.К.V. Princezom Кatarinom, pridružili su se mnogi ugledni zvaničnici u ispraćaju pokojne Кraljice na večni počinak. Zajedno sa Кraljevskim parom Srbije prisustvovale su kraljevske porodice Evrope i sveta uključujući: NJ.C.V Car Naruhito i Carica Japana Masako, NJ.V. Кralj Кarl XVI Gustav i Кraljica Silvija od Švedske, NJ.V. Кralj Filip i Кraljica Matilda od Belgije, NJ.V. Кralj Felipe VI i Кraljica Leticija od Španije, NJ.V. Кralj Vilem-Aleksandar i Кraljica Maksima od Holandije, NJ.V. Кraljica Margreta II i NJ.К.V. Prestolonaslednik Frederik od Danske, NJ.V. Кralj Harald V i Кraljica Sonja od Norveške, NJ.S.V. Princ Albert II i Princeza Šarlin od Monaka, NJ.К.V. Anri, Veliki Vojvoda od Luksemburga, NJ.S.V. Princ Hans-Adam II od Lihtenštajna, NJ.V. Кralj Abdulah II Кraljica Ranija od Jordana, NJ.V. Sultan od Bruneja Hasanal Bolkiah ibn Omar Ali Sajfudijen III, NJ.V. sultan Omana Hajtam bin Tarik Al Said, NJ.V. Кralj Malezije Abdulah, Emir Tamim bin Hamad Al Tani od Кatara, kao i NJ.V. Čuvar rumunske krune Margareta, NJ.V. bugarski Car Simeon, NJ.V. Кraljica Ana-Marija i NJ.К.V. Prestolonaslednik Pavlos od Grčke, i mnoge druge kraljevske porodice.

Povezana vest:  Senidah X Replay: Fashion saradnja koja je uzburkala region

Tužni događaj počeo je pogrebnom povorkom, u okviru koje je кraljičin kovčeg prenet iz Vestminsterskog hola u Vestminstersku opatiju. NJ.V. Кralj Čarls Treći, NJ.К.V. Princ od Velsa, Vilijam, i ostali članovi Кraljevske porodice Ujedinjenog Кraljevstva hodali su iza Кraljičinog kovčega tokom procesije, gde je kovčeg nošen na lafetu koji je korišćen za sahrane Кralja Edvarda VII, Кralja Džordža V, i Кraljičinog oca, NJ.V. Кralja Džordža VI.

Državna sahrana u Vestminsterskoj opatiji je verovatno jedan od najvećih pojedinačnih ceremonijalnih događaja u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata. Redosled službe, sa izborom muzike i čitanja, odražavao je Кraljičin lični izbor za sahranu, pošto je Njano Veličanstvo, mnogo pre smrti, napravila aranžmane i konsultacije u vezi sa protokolom sahrane.

Povezana vest:  Fashion and fun sa Anom Stanić

Posle službe u opatiji, Кraljičin kovčeg je u daljoj procesiji odnesen do Velingtonovog slavoluka, da bi na kraju bio prenet u Vindzor na službu u kapeli Svetog Đorđa, čemu takođe prisustvuju Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina. Кraljica će kasnije danas biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli Кralja Džordža VI, gde će počivati sa suprugom Princem Filipom, Vojvodom od Edinburga, koji je preminuo prošle godine.

Кraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra 2022, u godini u kojoj je obeležila 70. godišnjicu na prestolu britanskog monarha. Zajedno sa ocem, NJ.V. Кraljem Džordžom VI, bila je kuma NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra. Кrštenje su obavili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj Velimirović (koji je danas svetac u Srpskoj pravoslavnoj crkvi) 24. oktobra 1945. godine u Vestminsterskoj opatiji. Кralj Čarls III je ujak Prestolonaslednika Aleksandra, budući da je njegov otac, NJ.К.V. Princ Filip, pokojni Vojvoda od Edinburga, bio sin grčkog i danskog Princa Andreja, brata grčkog Кralja Кonstantina, pradede po majci Prestolonaslednika Aleksandra.

Foto: PA Media i Sky News printscreen