Internacionalni gudački orkestar Makris 21. septembra nastupiće sa repertoarom „Od klasike do Holivuda“ u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, u okviru Atrium Sessions.  Dirigent je Predrag Gosta, solisti: Tamara Rađenović (sopran), Nikola Mijajlović (truba). Ovaj atraktivan program sadržaće dela čuvenih kompozitora, među kojima su: Albinoni, Šubert, Maskanji, Pjacola, Bah, kao i poznate numere iz filmova: “Miriš žene”, “Misija”, “Za šaku dolara”, “Šindlerova lista” i mnogih drugih, uz vokalne hitove “O mio babbino caro”, “Ave Maria” , “Il bacio”,  “O sole mio”…

Ulaznice se mogu nabaviti onlajn putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima po jedinstvenoj ceni od 800 dinara.

ORKESTAR “MAKRIS” svoj prvi koncert priredio je u Beogradu 31. januara 2015. godine, i od tada redovno nastupa u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u orkuženju. Okuplja prvenstveno mlađe talentovane muzičare, a nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005) a podržan je od fondacije “Makris“ iz SAD-a, koja radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj muzičkih talenata u svetu. Orkestar je od strane muzičkog časopisa “Muzika Klasika” dobio priznanje “Orkestar godine” za 2015. godinu, a umetnički direktor i dirigent orkestra je Predrag Gosta. Solisti koji su nastupali sa orkestrom “Makris” do sada uključuju priznate soliste kao što su Nataša Veljković, Marija Jelić, Mark Kopej, Evelin Berezovski, Mika Pavlović i drugi. Pored svoje koncertne sezone, od 2019. godine orkestar je počeo da organizuje i međunarodno takmičenje za dirigente. Nastupao je i u Italiji na prestižnom festivalu “Musica Riva” u Riva del Gardi. Orkestar je do sada objavio i tri kompakt diska. Više informacija na sajtu: makrisorchestra.com.

Povezana vest:  Konkurs za mlade koreografe

Sopran TAMARA RAĐENOVIĆ svojim glasom zadivila je opersku legendu madam Montserat Kabalje kad je imala samo 19 godina. Čuvena diva joj je predvidela veliku karijeru lirskog soprana i dala joj priliku da peva na njenim Gala koncertima u Španiji.  Radila je sa mladom umetnicom do kraja svog života i prenela joj mnogo emocija i ljubavi za ovu divnu profesiju. Tamara Rađenović je završila studije na prestižnom Kraljevskom koležu za muziku u Londonu gde je nagrađena punom stipendijom. Predstavila se beogradskoj publici sa Davidom Bižićem i Đorđem Nešićem, takođe sa orkestrom “Makris” bila je solistkinja na gala koncertima u Beogradu i Novom Sadu. Do sada je nastupila u 13 zemalja sveta, između ostalih u Španiji, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, gde je 2018. godine i 2019. pevala u njujorškom Karnegi holu. Svoj operski debi imala je u Italiji u okviru Mediteranskog opera festivala u operi “La Bohème” u ulozi Mimi, a pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota. Nastupala je i u Britn teatru u  Londonu u ulogama Anne (Vesele žene Vindzorske), Helene (San letnje noći), Romilde (Serse) i Grofice (Figarova ženidba). Više informacija na sajtu tamararadjenovic.com.

Povezana vest:  „Šeherezadino ćutanje“ Defne Suman u prodaji od 31. jula

Trubač NIKOLA MIJAJLOVIĆ rođen je u Ćupriji. Muzičku školu i Akademiju završio je u Beogradu, a usavršavao se kod eminentnih pedagoga kao što su Alison Balsom, Gabor Boldocki, Stanko Arnold, Erik Obije, Tibor Kerekeš, Pol Arčibald, Erik Vlojmans, Francisko Pačo Flores, Luis Gonzales Marti i drugi. Nastupao je kao solista sa orkestrima “Stanislav Binički”, Orkestrom škole za muzičke talente iz Ćuprije, kamernim orkestrom “Orfej”, orkestrom “Makris” i orkestrom RTS-a, kao i ansamblom “Nju triniti barok” na baroknoj trubi. Bio je učesnik renomiranih muzičkih festivala kao što su Mokranjčevi dani, Beogradski Bras-Festival, BEMUS, NOMUS, BUNT, Kotor-Art, Gitar-Art i drugi. Sarađivao je sa priznatim dirigentima i solistima kao što su Ali Rahbari, Marčelo Rota, Aleksandar Černušenko, Sting, Andrea Bočeli, Plasido Domingo, Pepe Romero, Pačo Flores i drugi. Radi kao profesor trube u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković” u Beogradu, a umetnički je direktor Beogradskog bras seksteta. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja.

Povezana vest:  Sutra u DOB-u tribina: Atlas i druge astronomske zanimljivosti profesora Ševarlića

Dirigent i umetnički direktor orkestra PREDRAG GOSTA studirao je na najprestižnijim muzičkim konzervatorijumima u Velikoj Britaniji i SAD-u, a studirao je solo pevanja, čembalo i dirigovanje. Usavršavao se u Rusiji i Evropi, a trenutno je i doktorand na Univerzitetu u Oksfordu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, medju kojima je i godišnja nagrade “UMUS”-a za najbolji koncert u 2017. godini (opera “Orfej” Klaudija Monteverdija). Nastupao je u SAD-u, Rusiji, Evropi i Meksiku, a dirigovao je ansamblima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Orkestar “Glinka” u Petrogradu, Ruski državni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu i Beogradska filharmonija kod nas. Ujedno je dirigovao i u operskim kućama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj i kod nas u Narodnom pozorištu i Madlenianumu. Pored simfonijskog orkestra “Makris”, umetnički je direktor Nove Beogradske Opere, Beogradske Barokne Akademije, Festivala rane muzike, kao i ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque (Nju triniti barok). Objavio je dvadesetak kompakt diskova, medju kojima su tri sa Londonskim simfonijskim orkestrom i deset sa NTB-om. Više informacija na sajtu predraggosta.com.