Prvi međunarodni omladinski samit ,,Otvoreni svet“ u organizaciji Fondacije ,,Zajedno za mlade – prof. dr Danica Grujičić“ svečano je otvoren sinoć na Zlatiboru.

Prof. dr Danica Grujičić čiji je govor otvorio samit ukazala je da samit okuplja budućnost sveta i šalje poruku da Srbija želi ispravan vrednosni sistem, porodicu, istinu, slobodu i saradnju sa svetom.

Foto: Aleksandar Pirgić

„Ako odete, vratite se. Srbija je vaša zemlja.“ poručila je dr Danica Grujičić kojoj je ovo prvo zvanično obraćanje javnosti kao ministarke zdravlja. „Samitom smo otvorili svet mladima kako bi zatim oni nama otvorili nove svetove.“ zaključila je dr Grujičić.

Povezana vest:  Prva Bečka nedelja hrane od 26. septembra do 4. oktobra

„Mladost je nada, a naš zadatak je da vas podržimo. Vi ste naša nada. Stvoreni ste da letite visoko“ istakla je državna sekretarka Brazila Angela Gandra Martins.

Brajan Braun, predsednik svetskog kongresa porodica, objasnio je da je porodica prirodni i fundamentalni element društva i da je društvo mora štititi.

„Najveća kriza u civilizacijskoj istoriji je demografska kriza sa kojom se ceo svet bori. Tu smo mi da se izborimo za pobedu porodice.“ zaključio je Brajan Braun.

Povezana vest:  Pronađi adidas Cars2 proizvode i osvoji karte za bioskop!

Profesor Fakulteta organizacionih nauka dr Jovan Filipović objasnio je da mladi ne bi smeli da zanemare značaj identiteta pri donošenju odluke da li otići iz zemlje.

„Radite, stvarajte uz uvažavanje drugih. Nemojte da vam jednog dana bude žao što ste mogli a niste. I čuvajte svoj identitet.“ poručio je profesor.

Otvaranje je upotpunio nastup Snežane Savičić-Sekulić, prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu u pratnji Beogradske filharmonije i nastup KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

Povezana vest:  MODNI SPEKTAKL U SLOVENIJI: Održan 14. Deichmann Magic Night

Na samitu učestvuje više od dve i po hiljade ljudi iz 47 zemalja sveta, a ideja samita je okupljanje najtalentovanijih i najuspešnijih mladih lidera i pozicioniranje Srbije među zemlje koje aktivno okupljaju i podržavaju mlade ljude.

Događaj se održava od 27. do 31. oktobra na Zlatiboru pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srbije i uz podršku osam ministarstava, preko 80 gradova i opština Srbije i preko 50 nevladinih i omladinskih organizacija.

Foto: Matija Popović