Nacionalna selekcija Beldocsa i nagrađeni filmovi naći će se na programu Dvorane kulturnog centra od subote 29. oktobra u 20.00 do utorka 1. novembra. Svi koji su spremni da se igraju takođe će dobiti priliku da osvoje put na Berlinski festival od 16. do 26. februar 2023. (više informacija na europeanfilmchallenge.eu/sr).

Mini festival dokumentarnog filma u centru Beograda u subotu, 29. oktobra u 20.00, počeće projekcijom višestruko nagrađenog filma „Bez“ Luke Papića, koji je dobitnik Grand prixa Beldocsa, uz prisustvo autora. Reditelj je u svom filmu iskoristio hibridnu formu da zajedno sa slikarem Aleksandrom Denićem zabeleži priču o psima i umetnosti, i onome šta oni znače u životu, uz neočekivano skretanje u politiku, književnost i nadrealizam. U stvarni život stiže na mala vrata jednostavno dokumentujući stanja uma, čežnje i fantazije.

Trejler za film „Bez“ pogledajte ovde

U nedelju, 30. oktobra u 18.00 biće prikazan film „Pejzaži panonske paprati“ Marka Cvejića, koji je nedavno nagrađen na Međunarodnom festivalu etnološkog filma, kao i film „Proleće“ najmlađeg reditelja Beldocsa, Viktora Horvata. „Proleće“ je topla priča o „miholjskom letu“ stanovnika staračkog doma. „Pejzaži panonske paprati“ ispuniće vam dušu panonskim vetrom dok gledate večernje nebo nad ravnicom, a reditelj oslikava unutrašnje pejzaže nepreglednih pustara, usamljenih ljudi, ukroćene zemlje, mirnih reka i njihovog zajedničkog bitisanja.

Povezana vest:  Džoni Dep u ulozi mađioničara



Trejler za film „Pejzaži panonske paprati”

U nedelju u 20.00 je moguće pogledati film „F@CK THIS JOB“ o nezavisnoj ruskoj televiziji, čija su vlasnica i njene kolege u životnoj opasnosti zbog posla kojim se bave. Film će se dopasti i onom delu publike koji se ne slaže sa porukom u naslovu filma.

Trejler za film „F@CK THIS JOB“

Ponedeljak, 31. oktobar posvećen je deci, psima i ljudima. „Podigni lestvicu“ Gudjona Ragnarsona, je idealan film za termin od 18.00 i odlazak u bioskop sa decom. Fascinantna priča o izuzetnom,  vrednom i talentovanom košarkaškom treneru čije su juniorke uvidele važnost ovog fantastičnog timskog sporta za svoj lični razvoj. Film je osvojio nagradu Teen žirija na 15. Beldocsu.

Trejler za film „Podigni lestvicu“

„Prilagođeni“ Dejana Petrovića i „Napolju““ Olhe Žurbe čekaju vas u 20.00 u ponedeljak, 31. oktobra. Nemojte propustiti da pogledate film Dejana Petrovića sa proteklog Beldocsa, fantastičan opservacijski kratki dokumentarac snimljen u jedinstvenom azilu za pse koji će vam pomoći da razumete šta ima bolji efekat: kazna ili nagrada, i čemu služi poslušnost.

Trejler za film „Prilagođeni“

Ukrajinska rediteljka Olha Žurba predstavlja dirljivu priču o odrastanju romskog dečaka koji je iz doma za decu bez roditeljskog staranja pobegao na barikade na Majdanu. „Napolju“ je sirova, emotivna priča koja svedoči o naporima protagoniste da se izbori za normalnu egzistenciju.

Povezana vest:  "Kurt Kobejn: Montaža pakla" na 8. Cinema City festivalu

Trejler za film „Napolju“

U Utorak, 1. novembar predstaviće vam se četiri dokumentarca snažne estetike. Mina Petrović je u filmu „Jabuka i dve trešnje“ kroz oko kamere i vajarska dela protagonistkinje materijalizovala univerzalnu temu umetnosti i njenu spoznajnu vrednost.

Druga rediteljka, Nima Ngelime, zadiviće vas jednostavnom kombinacijom dirljivosti i poezije. Film „Mama, zašto ovde?“ je prozor u svet koji je previše često skriven. Glavne junakinje su jake i lepe žene sa kojima intenzivno prolazite njihovu svakodnevnicu. Film je osvojio nagradu za najbolji kratki film Beldocsa.

Trejler za film „Mama, zašto ovde?“

Najbolji film u međunarodnoj selekciji „Pozni avgust“ rediteljskog dvojca Federika Kamarate i Filipa Foskarinija odvešće vas na magično ostrvo Siciliju, u lokalno zabačeno selo i požarom razorenu prirodu gde se neprestano čuju neumorni zrikavci. Po rečima žirija „ovaj film reflektuje svet iz mikrokosmosa i magično će vas oduševiti“.

Trejler za film „Pozni avgust“

Program Beldocs hitovi u DKC biće zatvoren u utorak 1. novembra u 20.00 projekcijom filma „Muzej revolucije“ Srđana Keče. Dokumentarac kojim je reditelj želeo da pokaže „male istorije nekih ljudi i velike istorije prostora koje mi stalno brišemo“ dobio je brojna priznanja širom sveta, a na Beldocsu je osvojio nagradu za najbolju fotografiju u nacinalnoj selekciji. Filigransko, gotovo božansko senčenje Srđana Keče u filmu „Muzej revolucije“ slika bolnu stvarnost i ostavlja gledaoce bez daha.

Povezana vest:  Tribina: Migracije u savremenom srpskom filmu

Trejler za film „Muzej revolucije“

O Beldocs-u.Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikaziju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija o programu i online ulaznice na www.beldocs.rs.