Projekat “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, koji sprovodi GIZ, obezbediće sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na dve porodične kuće u Novom Pazaru.

Solarna energija uveliko se primenjuje u svetu, a predviđa se da će za deset godina podmirivati čak trećinu svetskih potreba. Uporedo sa ostalim načinima primene solarne enrgije, raste i trend proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe uz ustupanje, to jest prodaju proizvedenog viška.  Očekuje se da će primena i razvoj ovog pristupa, koji se u Srbiji naziva kupac-proizvođač iz solarne energije, a u svetu prozjumer, u narednom periodu rasti i u Srbiji. Ministarstvo rudarstva i eneregetike Vlade Srbije je u cilju promovisanja pristupa kupac-proizvođač solarne enrgije građanima otvorilo mogućnost da za postavljanje solarnih panela dobiju subvencije od 50 %.

Povezana vest:  Bezbroj naučnih čuda na 9. Festivalu nauke

Projekat “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji” obezbediće 50% od ukupne vrednosti investicije za instalaciju i ugradnju solarnih fotonaponskih panela za još dva domaćinstva u Novom Pazaru koja, iako ispunjavaju uslove, nisu dobila subvenciju koju zajednički sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave. U prostorijama opštine Novi Pazar, Memorandum o saradnji tim povodom potpisali su predstavnici GIZ-a, građani korisnici opreme za solarne panalene i kompanije dobavljači opreme, koje će sprovesti i instalaterske radove.

„Aktivnosti potpisanih memoranduma odvijaće se u okviru pilot projekata koje organizujemo u okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”. Cilj nam je da kroz te aktivnosti pomognemo građanima s kojima potpisujemo memorandum, ali i svim drugim koji žele da postanu kupci-proizvođači solarne energije. Saradnje sa građanima sa kojima smo potpisali sporazum u Novom Pazaru, kao i nedavno u Kragujevcu, poslužiće kao iskustvo u izradi realnih finansijskih procena, to jest troškova i odnosa ulaganja, uštede i povrata investicije ugradnje solarnih panela u Srbiji. Takođe, u tehničkom smislu, ove saradnje biće  izvor informacija za korak po korak vodiče koji će olakšati budućim kupcima-proizvođačima da postanu proizvođači i korisnici solarne energije na što jednostaniji, lakši i praktičniji način,” objasnio je Aleksandar Popović iz GIZ-a.

Povezana vest:  Vendi Lopez, registrovani dijetetičar se pridržava samo tri pravila koja se tiču zdrave ishrane

Standardizovani modeli, to jest korak po korak vodiči „Kako postati kupac-proizvođač“, biće razvijeni za različite tipove kupaca-proizvođača: domaćinstva, stambene zajednice, privatni sektor i ostale kupce-proizvođače. Vodiči će detaljno objasniti pojmove, postupak instalacije solarnog postrojenja i način prilagođavanja mernog mesta. Daće preporuke za odabir adekvatnog postrojenja i kako izbeći predimenzionisanje elektrane, kao i opis potrebnih radova. U vodičima će biti opisana procedura potpisivanja ugovora o potpunom snabdevanju, kao i registracija kupaca-proizvođača u registru Elektrodistribucije Srbije. Vodiči će dati i smernice za adekvatnu eksploataciju solarnog postrojenja, održavanje tokom rada, kao i pravilno postupanje sa neispravnom i deinstaliranom opremom. Prvi vodič za domaćinstva se očekuje do kraja godine.

Povezana vest:  Dodela nagrada Epika festivala 22. januara u Beogradu

Benefiti pristupa kupac-proizvođač su smanjenje troškova za električnu energiju, veća nezavisnost od promena cene električne energije i sigurnost snabdevanja električnom energijom, kao i stvaranje mogućnosti povezivanja sa sistemom grejanja i elektromobilnošću. Pored toga, ugradnja solarnih panela utiče na smanjenje emisija gasova koji doprinose zagađenju i efektu staklene bašte.