Povodom globalne kampanje “16 dana aktivizma”, kompanija Avon je u okviru akcije Reci NE nasilju nad ženama dodelila Nagradu za žensku hrabrost Mii Bjelogrlić, autorki serijala „Ona se budi”. Avon ovom nagradom ima želju da pruži podršku, nagradi zalaganje i doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Serijal „Ona se budi“ ogleda se u ideji da se usled nedostatka javne diskusije na temu rodne ravnopravnosti priča o tome. Autorka Mia Bjelogrlić kroz serijal bavila se pitanjem rodne neravnopravnosti, kao i unapređenjem položaja žena u Srbiji.

„Srećna sam i zahvalna što je kompanija Avon prepoznala seriju ,,Ona se budi“, i osetila potrebu da nagradi mene kao autorku mog televizijskog prvenca. Šta god dalje budem radila u životu, ona će uvek imati poseban značaj za mene zbog teme kojom se bavila i reakcijom koju je izazvala kod mnogih žena. Nadam se da će neke buduće generacije gledati ovu seriju, ali sa čuđenjem i šokom da su stvari nekada funkcionisale baš onako kako je u seriji prikazano. Želim da se zahvalim rediteljki i scenaristkinji Staši Bajac, kao i direktorki fotografije Cimi Drinić, jer je naša udružena ženska snaga iznela ceo ovaj projekat. Konačno, ovu nagradu želim da posvetim jednoj Ivi i jednoj Olgi, jer sam od njih poslednjih godina učila o tome šta zapravo znači ženska hrabrost u muškom svetu“, izjavila je Mia Bjelogrlić, dobitnica Nagrade za žensku hrabrost 2022. godine.

Povezana vest:  Trenirajte i jedite – izbegavajte dijete

Kompanija Avon 2019. godine je postavila Skulpturu ženske hrabrosti, kao simbol Beograda koji ima za cilj da ohrabri žene i podrži ih da kroz život koračaju uzdignute glave. Njen autor je Marko Lađušić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti a nagrada je i ove godine simbolično uručena ispred skulpture.

Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Svaka druga žena je izložena psihičkom nasilju, a svaka treća je preživela neki oblik fizičkog nasilja. Nasilju su izložene žene svih starosnih doba, obrazovnih kategorija, društvenih slojeva i različitih porodičnih statusa.Iz Autonomnog ženskog centra navode da je u odnosu na prethodnu godinu zapaženo povećanje fizičkog nasilja za 27% i ekonomskog nasilja za 21%.

Ove godine kompanija Avon je Autonomnom ženskom centru uručila donaciju u vrednosti od  1,528,516.00 dinara za pružanje psihosocijalne podrške i osnaživanja žena putem SOS telefona i individualnih konsultacija, kao i pružanje pravne pomoći ženama sa iskustvom nasilja. Tokom ove godine SOS telefon je primio 3089 poziva od strane 975 žena. Takođe, povodom 135 godina postojanja kompanije Avon i obećanja da će donirati 1.35 miliona dolara za dobrobit žena, globalni grant Avon fondacije, od 15 hiljada dolara dodeljen je Autonomnom ženskom centru u okviru projekta za ekonomsko osnaživanje žena sa iskustvom nasilja u Srbiji. Ovaj donacija je omogućila lakše povezivanje institucija sa žrtvama, te je Drugo osnovno javno tužilaštvo u organizaciji Autonomnog ženskog centra, a zajedno sa nadležnim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i Centra za socijalni rad predstavilo svoj model posredovanja u zapšljavanju žena sa isksutvom nasilja. Rezultat ovog sastanka je inicijativa koordinatorke za rodno zasnovano nasilje pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da se od januara 2023. godine ovaj model primenjivati u svih šet beogradskih Osnovnih javnih tužilašatava, odnosni u svih 17 beogradskih opština. Ovakav projekat daje prednost žrtvama i ohrabruje ih pri zaposlenju. Iz AŽC-a navode da je važno kada se radi sa ženama koje su preživele nasilje na psihološkom i ekonomskom osnaživanju uporedo kako bi se žena na više načina osnažila i osamostalila što joj pruža veće mogućnosti izlaska iz situacije nasilja.

Povezana vest:  Lilly drogerie i Aura pripremili brojna iznenađenja za svoje verne potrošače

„U saradnji sa našim dugogodišnjim partnerima iz nevladinog sektora, odabrali smo Miu Bjelogrilić zbog njene posvećenosti ovoj društveno značajnoj temi i podizanju svesti o pitanjima koja su bitna za žene. Nasilje nad ženama je zaista vrlo važna tema i u svetu i u našoj zemlji. Zato je 16 dana aktivizma trenutak da edukujemo i govorimo protiv nasilja. Želimo da pokažemo žrtvama nasilja da nisu same, a kroz to i da im pomognemo“,  rekla je Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Adriatik.

Povezana vest:  Otvoren 12. konkurs za Sakura stipendije – dobitnici putuju u Japan

Avon Akcija Reci NE nasilju nad ženama pokrenuta je 2008. godine, i kroz edukativne programe i donacije, zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat „ONAsnaživanje“, kao i projekat Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“. Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi realizovane su i brojne kampanje poput „Možeš drugačije“, „Nisi sama“, kao i „Sportska borba je izazov, porodična je zločin“.

Sve žene koje zatrebaju pomoć i savet, mogu da se jave na besplatan broj telefona Autonomnog ženskog centra 0800 100 007.

Foto: Nikola Žakula