Kompanija Japan Tobacco International (JTI Srbija), pokrenula je ove godine novi investicioni ciklus u vrednosti od 51 milion dolara, koji će trajati do 2026. Započeta ulaganja obuhvataju novu proizvodnu liniju, razvojni centar i dva magacina. Proizvodni pogon su danas svečano pustili u rad Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Takahiro Kumamoto, potpredsednik kompanije JTI. Nova proizvodna linija udvostručiće kapacitete kompanije, čime će se znatno uvećati izvozni potencijal fabrike u Senti. Time će JTI doprineti većoj vrednosti izvoza od uvoza u ovoj grani industrije, odnosno pozitivnom spoljnotrgovinskom bilansu Srbije.

Povezana vest:  PričaMoO...Muškarčine u Domu kulture 4. decembra

Deo investicionog ciklusa biće namenjen izgradnji Razvojnog centra, gde će se u naredne dve godine razvijati jedinstvene modularne i fleksibilne mašine za pravljenje i za pakovanja cigareta. U planu je da kompanija ovu modernu tehnologiju razvija zajedno sa svojim dobavljačima. Dodatno, do kraja godine, najkasnije u januaru 2023, završava se izgradnja savremenog skladišta cigareta površine 1.200m2, te savremenog magacina za duvan koji se prostire na 1.000 m2. Zbog povećanja proizvodnih kapaciteta i obimnog posla, JTI planira i otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama.

Povezana vest:  Zasijala nova make-up zvezda: Ovo je pobednica dm makeup awards

Ceremoniji su prisustvovali Takahiko Kacumata, Ambasador Japana u Srbiji, Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije je naglasila da se JTI, kao jedan od najvećih japanskih investitora u Srbiji, nalazi među pet najvećih poreskih obveznika i da je od samog dolaska ova kompanija uplatila oko 3 milijarde evra u budžet Republike Srbije.

Povezana vest:  U Srbiji se proizvodi najbolje pivo na svetu - beogradska kraft pivara ostvarila izuzetan uspeh

Ističući da je ovo godina kada Japan i Srbija slave 140 godina prijateljstva, Takahiro Kumamoto, potpredsednik kompanije JTI je izjavio: „Razvoj naše kompanije u Srbiji ne bi bio moguć bez našeg istinskog partnerstva sa predsednikom, predsednicom Vlade i celom Vladom. Ostajemo posvećeni promovisanju Srbije kao povoljne destinacije za investitore. JTI je jedina inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, najveći je proizvođač duvana i najveći poslodavac u duvanskoj industriji sa ukupno oko 3.000 zaposlenih, poljoprivrednika, članova njihovih porodica i sezonskih radnika“.