Da o načinu ishrane nedovoljno brinu, priznaje  36% građana Srbije, a njih 43% se žali na lošu probavu, gorušicu i druge probavne tegobe, upozorava Zdravstveno istraživanje kompanije Štada koje je obuhvatilo preko 30.000 ispitanika u 15 zemalja, među kojima je i Srbija.

Sezona slava je u toku, a uskoro stižu i novogodišnji i božićni praznici. Bogata trpeza sa obiljem ukusa, boja, mirisa, donosi radost, ali obilniji i kaloričniji obroci mogu izazvati  niz  zdravstvenih tegoba i pokvariti praznično raspoloženje. Zato je važno da imamo meru jer naš stomak ne oprašta uvek preterivanje, posebno kada je u pitanju masna i začinjena hrana.

U tom smislu upozorava i Štadino Zdravstveno istraživanje za 2022. godinu. Iako skoro 3/4 Evropljana svoje navike u odnosu na hranu i piće ocenjuju kao zdrave, u isto vreme njih 46 % se žali na digestivne tegobe. Loše varenje i gorušica najviše muče Poljake  45% i građane Srbije 43%, ali i Špance 41%, dok ozbiljne hronične probleme sa probavnim sistemom prijavljuje 4% Evropljana i 3% građana Srbije

Povezana vest:  Obeležavanje Svetskog dana životinja 4. oktobra u TC Delta City

Žene osetljivije na digestivne tegobe

Rezultati Štadinog Zdravstvenog izveštaja ukazuju da su žene, širom Evrope, osetljivije na probleme sa probavom. Čak 50% ispitanica  je istaklo da konstantno moraju voditi računa o vrsti i količini hrane koju konzumiraju, kako bi izbegle mučninu, nadimanje, povraćanje, probleme sa gasovima, te pojavu slabijih ili jačih bolova u stomaku.

Zdrava ishrana sve više IN kod građana Srbije

O zdravoj ishrani najviše brinu Italijani 87%  Holanđani 84% i Francuzi 83%.

Povezana vest:  Policija privela 22 protivnika Parade ponosa u Budvi

Da se tokom poslednjih 12 meseci hrane zdravije, ističe i 48% Srba i 50% Španaca što je iznad Evropskog proseka od 40%. O poboljšanju ishrane, znatno manje  brinu Britanci 30% i Belgijanci 31%.

U isto vreme 36% ispitanika u Srbiji, priznaje  da su im navike po pitanju hrane i pića nezdrave,  što je znatno iznad Evropskog proseka od 19%.

Šta misle o probioticima?

Jedan od načina da se reše probavne tegobe su svakako probiotici.

Da su probiotici veoma korisni i da ih je dobro uzimati misli čak 55% građana Srbije, što je znatno iznad evropskog proseka koji iznosi 37%. Štadino istraživanje pokazuje i da su širom Evrope probioticima više sklone žene 42% i mladi starosne dobi između 25 i 34 godine, njih 44%.

Povezana vest:  Dragan Vurdelja, naš ugledni profesionalni šminker kreirao trendove za reviju čuvenog Tom Forda u Londonu

U delotvornost  probiotika ima sumnju 34% Evropljana, a da probiotici uopšte nisu potrebni smatra 16% Holanđana, 10% Nemaca, 9% Belgijanaca i 5% građana Srbije.

Štadin Zdravstveni izveštaj za 2022.

Već devetu  godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, organizuje  ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Ovo je deveto po redu, a četvrto  međunarodno  Štadino  istraživanje koje je obuhvatilo više od 30 hiljada ispitanika, starosti između 18 i 99 godina. Istraživanjem je u 2022. godini obuhvaćeno  15 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Kazahstan, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo