Zgrada nekadašnje Pošte na Savskom trgu, remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića, uskoro će, nakon višedecenijske zapuštenosti, biti temeljno rekonstruisana. Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine.

„Na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža, koji su ukrštani s autentičnim fotografijama, rekonstruisana je originalna spoljašnost zgrade. Takođe, otkriveni su svi planovi fasade i rekonstruisani su elementi kojih nije bilo na crtežima. Savremeni način gradnje i postojeći građevinski materijali biće prilagođeni fizionomiji objekta, kako bi se temeljnom rekonstrukcijom postigao što je moguće originalniji izgled zgrade sagrađene pre gotovo jednog veka“, istakao je Bratislav Milojević iz kompanije Mašinoprojekt Kopring, koja je angažovana na rekonstrukciji.

Povezana vest:  SAJAM KNJIGA U DELTA CITYJU

Budući obrazovno-kulturni centar grada

Nakon završetka rekonstrukcije, Korunovićevo zdanje na Savskom trgu postaće novi dom za dečije pozorište „Boško Buha“, interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova. U neposrednoj blizini, u  okviru Beograda na vodi, biće sagrađena i najmodernija dvojezična državna osnovna škola sa bazenom, kao i državni vrtić sa najsavremenijim sadržajima za decu, a na metro stanici iza zgrade renovirane nekadašnje Glavne železničke stanice ukrštaće se prve dve linije podzemne železnice.

Povezana vest:  Povratak Džona Galijana na modnu scenu

Nekadašnji biser srpske arhitekture

Čuveni arhitekta Momir Korunović podigao je zgradu Stare pošte u savremenom srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine, ali je burna istorija zakomplikovala njenu sudbinu. Ovo zdanje, koje je ponosno isticano na razglednicama starog Beograda, tokom Drugog svetskog rata pretrpelo je velika oštećenja. Po završetku rata zgrada je restaurirana u duhu socrealizma, a sa raskošne fasade, pred kojom su mnogi ostajali zadivljeni, poskidani su ornamentalni i dekorativni elementi koji su je krasili. Tako je Stara pošta „ogoljena“, zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji nije ni nalik originalnom rešenju.

Povezana vest:  Otvoren međunarodni konkurs za arhitektonske projekte koji se bave klimatskom krizom

Nakon pažljivog obnavljanja Beogradske zadruge i rekonstrukcije hotela „Bristol“, koja je u toku, kompanija Belgrade Waterfront će udahnuti novi život još jednom zaboravljenom remek-delu, koje će ponovo biti uvršteno na listu najprepoznatljivijih simbola srpske prestonice.