Ministar prosvete Branko Ružić podržava “Životne šampione”, projekat koji će biti lansiran u Beogradu 26.1.2023. u hotelu Crowne Plaza. Konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen koncept obrazovanja o pozitivnim životnim vrednostima kroz fudbal koji razvija Razvojni centar za mlade je u četvrtak u 11 časova, a prisutnima će se obratiti i ministar Ružić. Otvaranje će uveličati i ambasador Turske NJ.E. gospodin Hami Aksoj i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Omladinska organizacija Razvojni centar za mlade od 2019. godine radi na konceptu “Životni šampioni” u želji da podseti da sport nisu samo visoki honorari, reklame, elitna takmičenja, već da se u esenciji nalaze druženje, fer plej, učenje pravim vrednostima i individualni razvoj. Koncept u fokus stavlja stvaranje dobrih ljudi – životnih šampiona, polazeći od značaja uloge trenera kao edukatora i pedagoga, ali i roditelja i uprava klubova kao značajne podrške u samom procesu.

Povezana vest:  FS Japana otkazao dve prijateljske utakmice

Testiranju novog modela rada sa mališanima, čiji prvi korak je obrazovanje trenera kao njihovih idola, priključili su se prvoligaši FK Ludogorec i FK Antalija čiji predstavnik takođe dolazi u Beograd. Model je zasnovan na međusektorskoj saradnji omladinskog, sportskog, naučnog i istraživačkog sektora, a konzorcijum osim koordinatora Razvojnog centra za mlade i pomenutih klubova, čine i FK Grafičar (Srbija), FK Gorica (Hrvatska), FK Željezničar Sarajevo i FK Sloga Doboj (Bosna i Hercegovina), Sportski centar GCP iz Portugalije, Univerzitet METU iz Ankare, Univerzitet Sv. Ćirilo i Metodije iz Skoplja, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, kao i omladinske organizacije USB iz Soluna, SEC iz Banja Luke i SCEO iz Skoplja.

Povezana vest:  Brazil napunio mrežu Paname u kontrolnom meču pred SP

Partneri su i kamp DEKI5 proslavljenog Dejana Stankovića i Akademija Pandev doskorašnjeg kapitena fudbalera Severne Makedonije Gorana Pandeva koji je i sam ambasador “Životnih šampiona”.

Koncept “Životnih šampiona” do sada je obuhvatio direktno više od 700 mališana, 200 trenera i 100 roditelja, a sve realizovane aktivnosti – obuke i sastanci trenera, kampovi i oprema za mališane, konsultacije sa roditeljima, rad stručnih grupa, bile su besplatne zahvaljući naporu organizatora da obezbedi međunarodnu podršku za iste, ali i zahvaljujući značajnim partnerstvima sa nekim od domaćih društveno odgovornih kompanija i medijima, pre svega TV Arena sport.

Povezana vest:  Benites nije zabrinut igrom Njukasla, posle poraza od Notingem Foresta

Sport može biti poprište sukoba i okidač za najveće tenzije, ali i platforma za promociju saradnje, pomirenja, kulture suživota – na nama je šta ćemo da ističemo u prvi plan. Uvereni u snagu ideja za koje se zalažemo i u želji da sami doprinesemo povratku starih dobrih vrednosti, računamo na podršku javnosti u zajedničkim naporima da stvaramo nove generacije istinskih životnih šampiona”, Aleksandra Knežević, kreator i koordinatorka koncepta i programska direktorka Razvojnog centra za mlade.