Šesnaesti Festival nauke pod sloganom „Novo doba“ vraća se od 4 do. 6 maja nakon skoro tri godine pauze, sa stotinama naučnika i naučnica koji će udružiti snage i organizovati najveću naučnu zabavu u ovom delu Evrope! Uzbudljivi eksperimenti koji razbijaju mitove, postavke koje će publiku naterati da preispita brojne (pseudo) istine, druženja koja će otkriti zabavno lice nauke, čekaju i mlade i odrasle na Beogradskom sajmu u Halama3 i 3a, na više od 6.000 m2.

Brojne interaktivne postavke i 1500 naučnih demontratora odvešće publiku na razne meridijane, međunarodni gosti iz Francuske, Švedske, Češke, Slovenije, Estonije i Austrije izvešće spektularne šou programe koji ostavljaju bez daha, a 110 tinejdžera iz cele Srbije će u direktnom susretu sa svojim vršnjacima predstaviti znanja i naučne izazove koje nemaju prilike da vide u svojim školama. U maloj zoni za decu od 5. do 11. godina, čekaju nas razne atrakcije, od programiranja za najmlađe do naučne kuhinje i jednostavnih eksperimenata iz fizike i hemije.

Organizatori i partneri festivala predstavili su ovogodišnji program Festivala nauke u Arboretumu Šumarskog fakulteta.

Ana Petrović, direktor Festivala nauke, istakla je zadovoljstvo zbog povratka Festivala u originalni format: „Ovo je veliki test, kako za za nas organizatore, tako i za učesnike ovog Festivala nauke. Vraćamo se posle skoro tri godine pauze uzrokovane pandemijom. Poruka roditeljima je da dovedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer ko zna kakav talenat otkriju zahvaljujici direktnom susretu sa naukom. Poruka za prosvetne radnike je da će na jednom mestu deca videti i naučiti više nego časovima, a to će njima olakšati dalju nastavu. Poruka za decu i mlade je: dođite, obećavamo odličnu zabavu!“

Povezana vest:  Lyle & Scott pruža podršku amaterskom fudbalu: Otvorene prijave za besplatne dresove

Programski koordinator festivala, Milan Popović, osvrnuo se takođe na veliki broj zainteresovanih izlagača i učesnika programa Festivala: „Naučno-obrazovne institucije iz cele Srbije kao da su, posle dve i po godine pauze, žedne za promovisanjem toga što rade, i mi smo, na žalost, veliki broj programa morali da odbijemo zbog ograničenog prostora. Mnogo novih i odličnih izlagača imamo i u Maloj zoni koja je posvećena najmlađima, i ja, iskreno, sa nestrpljenjem čekam njih da vidim i čujem. Najtežim zadatkom smatram izlazak pred najmlađu decu, kako njima nauku učiniti razumljivom i zanimljivom, a ove godine mi deluje da imamo najbolje majstore tog zadatka.“

Ivona Ivošević, koordinator programa Ekspertinejdžeri, o ovoj festivalskoj celini je rekla: „Ekspertinejdžeri su festival u festivalu. Učestvuje 110 učenika iz 11 škola širom Srbije. Ponosni smo na to da se, nekoliko godina kasnije od uvođenja ovakvog tipa programa, veliki broj škola odlučio na taj koncept da vršnjaci predaju vršnjacima. Vršnjacima je najprijatnije da razgovaraju sa svojim drugarima, radije će postavljati pitanja, manje će ih biti strah od nekih netačnih odgovora, a i izaći će iz neke zone škole gde je sve za ocenu i gde se ozbiljno ponašaju“.

Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću NIS-a, o značaju ove kompanije za Festival nauke i njenoj postavci je rekao: „NIS je uz Festival nauke više od deset godina. Mi nismo samo pokrovitelj festivala, već i dugogodišnji prijatelj i strateški partner ove najznačajnije naučne manifestacije u našoj zemlji. Kao kompanija koja u fokus svog društveno odgovornog poslovanja stavlja profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija, cilj NIS-a je da doprinese popularizaciji nauke među mladima. „Energija koja pokreće“ naziv je postavke kojom se predstavljamo. Naša postavka prikazaće naftnu industriju kao integralni deo novog doba, sprovešće posetioce kroz virtuelnu realnost istraživanja i proizvodnje nafte i predstaviće način na koji se sirova nafta transformiše u izvor energije“.

Povezana vest:  Jana i Udruženje ZEN art pokreću akciju oslikavanja zidova dečijih bolnica

Dr Snežana Belanović-Simić, redovni profesor, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Šumarskog fakulteta, povodom predstojećeg festivala je naglasila: „Naši studenti su ovogodišnju postavku nazvali Tajanstveni život drveća, a posetioci će moći da vide različite eksponate kroz 15 interaktivnih postavki koje na atraktivan način objašnjavaju složene procese unutar ekosistema. Potrudili smo se da naša postavka posetiocima na jednostavan i zabavan način prikaže da se priroda brani znanjem, i da i na ovaj način širimo svest o značaju šuma i očuvanju životne sredine“.

Mila Bakić, iz Centra za međunarodnu saradnju i odnose s javnošću Filozofskog fakulteta prisutnima se obratila rečima: „Uzbudljiva tema ovogodišnjeg Festivala, Novo doba, inspirisala je kreiranje sedam različitih interaktivnih postavki Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Filozofski nas provocira da preispitamo fenomene iz okruženja i iskustva koje uzimamo zdravo za gotovo, pružajući posetiocima alatke za razumevanje i kritičko promišljanje čoveka, kulture i društva, pa tako i sopstvenog identiteta. Time, Filozofski poziva da Novo doba gradimo zajedno, odgovorno i na temeljima humanističkih vrednosti“.

Povezana vest:  Sestre Kardašijan kao Barbi lutke?

Dr Maja Milojević-Rakić, vanredni profesor Fakulteta za fizičku hemiju, predstavila je program ovog fakulteta na predstojećem izdanju festivala: „Fakultet za fizičku hemiju odlučio se da ove godine na FN predstavi žurku nanočestica. Koloidi su svuda oko nas, i iz tog razloga se naša postavka bazira na njima. Najmlađim posetiocima će biti interesantno da naprave bombice za kupanje i saznaju kako nastaje pena, školarcima ćemo predstaviti kako se prave hidrogelovi i kako se simulira otpuštanje lekova iz njih, dok smo za malo starije  posetioce pripremili digitalni blizanac mikro-ramanskog spektrometra. Za posebno hrabre posetioce pripremili smo i malo mesto zločina sa pravim tragovima krvi.

Festival nauke ponovo je pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija Srbija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz podršku Ministarstva prosvete i kompanija Jaffa i Beko.

Foto: Ivana Tešić