Povodom prvog izdanja manifestacije IFIB – Italian Fashion in Belgradeu utorak, 6. juna u 18.00 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu održaće se predavanje „Između mode i umetnosti: uloga porodica Versače i Dona dale Roze“, koje organizuje Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu. Predavanje će otvoriti ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

Tema predavanja biće dve slavne italijanske porodice, jedna u oblasti mode a druga u oblasti umetnosti, o kojima će govoriti dve važne gošće: Kristina Eger Bertoti i Kjara Modika Dona dale Roze.

Povezana vest:  Brend Plazma generalni sponzor prvog Dečijeg Festa, pod nazivom PLAZMA FESTić

Kristina Eger Bertoti, koja je dugo radila za porodicu Versače, predstaviće svoj Gianni Versace Project „Retrospective“ i jednu od najznačajnijih modnih kuća na svetu. Kroz svoje inspirativno životno i radno iskustvo u modnom svetu na međunarodnom nivou, govoriće o počecima Đanija Versačea, zlatnoj eri mode devedesetih godina i o Versačeovom nasleđu danas.

Grofica Kjara Modika Dona dale Roze u izlaganju pod nazivom „Umetnost i kultura u tradiciji porodice Dona dale Roze kroz vekove“ predstaviće istoriju porodice Dona dale Roze i nastanak istoimene fondacije koja se zalaže za promociju i očuvanje umetnosti, autentičnih principa mecenstva, širenja modela zaštite i vrednovanja umetničke, istorijske, arhivske, filozofske i muzičke baštine. Pored toga, osvrnuće se i na aktivnosti koje su u toku, prošle i buduće izložbe, kao i projekte kulturne razmene između Italije i Srbije.

Povezana vest:  Rudolf ponovo u Srbiji!

Događaj se održava na italijanskom jeziku sa simultanim prevodom. Tom prilikom biće postavljena izložba umetničkih fotografija koje prikazuju modele marke Versače, porodicu Dona dale Roze i neke njene umetničke projekte.