ruza3

Roze ruža kao simbol Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Ove godine proleće počinje u roze tonu i u znaku borbe protiv raka dojke. Na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, 20. mart je prošle godine proglašen Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke. Obeležavanjem 20. marta, Fond B92 i kompanija Avon, će i ove godine podsetiti pripadnice lepšeg pola da je zdravlje najveće bogatstvo i još jednom ukazati na značaj prevencije i redovnih pregleda. Statistički podaci o raku dojke nisu ohrabrujući obzirom na činjenicu da svake godine oboli približno 4000 žena, a 1600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću, ali žene koje su izašle kao pobednice iz teške bitke nam svima šalju jedinstvenu i veoma snažnu poruku: „Rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme“.
„Dva puta mi je dijagnostikovan rak i dva puta sam prošla kroz ceo proces lečenja. Jedina želja mi je bila da imam dete, ali je to bilo malo verovatno jer je hemoterapija uništila reproduktivne organe. Uprkos svemu 4. jula sam rodila devojčicu koju smo simbolično nazvali Nada“, istakla je Ksenija Jevtović na završnom događaju u okviru kampanje protiv raka dojke „Milioooooon razloga zašto želim svet uz tebe“ kompanije Avon i Fonda B92, koja je realizovana uz podršku Ministarstva zdravlja i Američke ambasade.
Inspirativan i emotivan govor Ksenije Jevtović na Trgu Republike, u okviru kampanje „Milioooooon razloga zašto želim svet uz tebe“, možete pogledati OVDE!
Dušica Kosačević, članica udruženja „Budimo zajedno“ koje okuplja žene obolele od raka dojke, treća je u užoj porodici koja je operisala rak dojke ističe da žene moraju da nađu vremena za svoje zdravlje i poručuje mladim devojkama i zdravim ženama da redovno obavljaju samopreglede i promene loše navike.
Suočavanje sa rakom dojke je bolno iskustvo za obolele žene, ali i članove njihovih porodica. Nije redak slučaj da žene kojima je otkriven rak dojke nastoje da bolest sakriju od svog okruženja, pokušavajući da svoje najbliže sačuvaju od patnje. Podrška okruženja, pre svega primarne porodice, jedan je od faktora koji mogu značajno doprineti bržem i uspešnijem izlečenju. Jedan od takvih primera je i priča mlade Tanje Kovač iz Sombora koja se iz solidarnosti prema majci Verici koja je obolela od raka, a čiji je najveći strah bio onaj od gubitka kose, ošišala na kratko.
Reči podrške mlade Tanje Kovač na Trgu Republike, u okviru kampanje „Milioooooon razloga zašto želim svet uz tebe“, možete pogledati OVDE!
Ove godine, organizatori su odlučili da ružičastu ružu proglase novim simbolom Nacionalnog dana, kao simbol novog poglavlja života i prave ljubavi. „Obeležavanje 20. marta kao Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke predstavlja još jedno poglavlje posvećenosti i zalaganja za zdravlje žena u Srbiji. Težimo da sve žene podstaknemo da promene svoje loše navike i na vreme reaguju, kako ne bi propustile sve one divne i nezaboravne trenutke koje budućnost donosi. Snaga, optimizam i lepota su tri osnovna načela poslovanja kompanije Avon, koja se intenzivno zalaže za bolji i lepši život“, istakla je Vesna Kovljenić, Nacionalni direktor prodaje kompanije Avon za Srbiju i Crnu Goru.
Priključi se obeležavanju ovako važnog dana i pokloni svojoj dragoj osobi, mami, sestri, baki i drugarici ružu i stavi do znanja koliko ti znače. Ne zaboravi da kupovinom nekog od Avon proizvoda iz linije za borbu protiv raka dojke, 100 odsto sredstava donira se fondu za borbu protiv ove bolesti. Neka život u roze konačno dobije pravi smisao!

Povezana vest:  Igor Trifunov postigao do sada najveći uspeh u istoriji srpskog mađioničarstva