Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina bili su sinoć u Belom Dvoru domaćini svečanog koncerta u izvođenju hora BeoBaletKoncert je održan po treći put zaredom pod pokroviteljstvom Fondacije Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra za kulturu i obrazovanje.

Glavna tema i inspiracija za ovogodišnji koncert pronađena je u citatu velikog pesnika Getea: „Najveći čovek uvek ostaje dete”, a povod je bio Svetski dan deteta, koji se proslavlja svake godine 1. juna. Ovim događajem je takođe obeležena i 15. godišnjica postojanja dečijeg hora BeoBalet.

Ljubav prema kulturi, umetnosti i muzici ovom prilikom okupila je decu iz Srbije, Slovenije, Brazila, Francuske, Kine, Rusije itd. Članovi dečijeg hora BeoBalet iz svih ovih zemalja, talentovane male balerine koje igraju i pevaju, učinile su veče posebnim, pokazujući da muzika i umetnost imaju neosporan značaj i uticaj na decu, na njihovo vaspitanje, razvoj i obrazovanje, kao i da su umetnost i ljubav najbolji učitelji. Pored Njihovih Kraljevskih Visočanstava, događaju su prisustvovali mnogi ugledni gosti iz sfera biznisa, umetnosti, kulture i javnog života Srbije.

Povezana vest:  Umetnička kolekcija Majkla Krajtona na aukciji

„Deca su budućnost sveta u kome svi živimo, i dugujemo im, kao i celom čovečanstvu, pomoć i podršku na njihovom putu; da im odrastanje učinimo lakšim, kako bi mogli da imaju detinjstvo kakvo zaslužuju – bezbrižno i radosno. Sva deca širom sveta zaslužuju da žive u dobrom i bezbednom okruženju, sa zagarantovanim pravima. Takođe, učeći ih pravim i istinskim vrednostima, osiguravamo budućnost koju sam pomenuo.

Povezana vest:  „Reciklirajte i Vi“ na APA Beer Gardenu

Gledajući ih večeras, kako svi zajedno uživaju u muzici, ona šalju važnu poruku nama odraslima. Ova deca dolaze iz različitih zemalja i nacija, i tako su srećna i radosna što su zajedno, jedni pored drugih. Uporedite to sa svetom u kome živimo, svim ratovima i konfliktima, i biće jasno zašto bi trebalo da se svi ugledamo na mlade“, rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar u svom obraćanju, poželevši deci da slede svoje snove i uvek budu ljubazni jedni prema drugima, poštujući i negujući kulturu, muziku i obrazovanje, i da uvek budu srećni i nasmejani.

Datum 1. jun kao Svetski dan deteta ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine. Tog dana se širom sveta održavaju manifestacije sa ciljem organizovanja druženja dece. Pored toga, ovaj dan ima za cilj da skrene pažnju javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Povezana vest:  Svetske i domaće zvezde degustiraju specijalitete iz Metropola

Hor BeoBalet je nastao sa namerom da decu upozna sa velikom magijom i čarobnom energijom koju nosi muzička umetnost, ali i da afirmiše kvalitetnu dečiju muziku domaćih i stranih umetnika. Na repertoaru hora nalaze se najlepše dečije pesme, poznati domaći i strani pop i rok hitovi, kao i tradicionalne pesme iz celog sveta. Nastup dece BeoBaleta je autentično muzičko putovanje kroz vreme i različite zemlje širom sveta.