loreal_2011_nagrade

13. DODELA L’ORÉAL I UNESCO NAGRADA „ZA ŽENE U NAUCI“

Pet naučnica nagrađeno za svoje izuzetne karijere i za doprinos njihovih istraživanja

U sedištu UNESCO-a u Parizu prošle nedelje održana je 13. ceremonija dodele L’Oréal – UNESCO Nagrada „Za žene u nauci“. Dodelu je vodio profesor Ahmed Zevail, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1999. godine, a ova priznanja dobilo je pet žena koje se bave istraživanjima na polju fizičkih nauka i koje su se pozabavile današnjim globalnim izazovima. Nagrade su dodeljivali gospođa Irina Bokova, Generalni Direktor UNESCO-a i Ser Lindzi Oven-Džouns, Predsednik L’Oréala i Fondacije L’Oréal.

Ceremonija koja ukazuje čast izuzetnim ženama u samom vrhu nauke

Profesorka Faiza Al-Harafi (Kuvajt), laureatkinja za Afriku i Arapske države, je profesorka hemije na Kuvajtskom Univerzitetu u Safatu. Nagrađena je za svoj rad o koroziji, problemu od presudnog značaja za preradu vode i naftnu industriju.

Prokomentarisala je: “Nauka je univerzalni jezik i put otkrića. Počastvovana sam što primam ovu jedinstvenu nagradu u ime svoje zemlje, i takođe u ime žena sa svih pet svetskih kontinenata koje teže ka izvrsnosti u svojim istraživanjima.»

Profesorka Vivijen Ving-Vah Jam (Kina), laureatkinja za Aziju i Pacifičku oblast, je profesorka hemije i energetike, na Odseku za Hemiju Hongkongškog Univerziteta. Nagrađena je za svoj rad o materijalima koji emituju svetlost i inovativnim načinima za kroćenje sunčane energije.

Povezana vest:  Viktorija Bekam: Da brinem o tome šta pričaju o meni davno bih se ubila

Prokomentarisala je: «Ne mislim da postoji razlika između muškaraca i žena kada se radi o intelektualnim sposobnostima. Bez obzira na vaš pol ili rasu: sve dok posedujete strast, posvećenost i upornost, možete da budete odlični i da proizvedete rad visokog kvaliteta.»

Profesorka An Luilije (Švedska), laureatkinja za Evropu, je profesorka atomske fizike na Lund Univerzitetu u Lundu. Nagrađena je za svoj rad na razvijanju najbrže kamere za snimanje kretanja elektrona u atosekundama (milijarditi deo milijarditog dela sekunde).

Prokomentarisala je: «Zašto sam postala fizičarka? Moj deda je bio inženjer; naučio me je o značaju nauke za čovečanstvo, i to nastavlja da me motiviše i danas. Posle ove nedelje, vratiću se kući puna optimizma za budućnost žena u nauci, i za budućnost nauke uopšte, sa muškarcima i ženama iz čitavog sveta.»

Profesorka Silvija Tores-Peimbert (Meksiko), laureatkinja za Latinsku Ameriku, je počasna profesorka na Institutu za Astronomiju, Meksičkog Univerziteta (UNAM), u Meksiko Sitiju. Nagrađena je za svoj rad o hemijskom sastavu maglina što je od suštinskog značaja za naše razumevanje porekla svemira.

Povezana vest:  Održana konferencija “Zeleni gradovi” (Green cities), u okviru trećeg dela Re:connect festivala u zdanju Svilare u Pančevu

Prokomentarisala je: «Dolazim iz zemlje u razvoju; smatram da zemlje u razvoju treba da ulože veće napore i više novca u obrazovanje i nauku. To jeste veoma skupo ali smatram da je skuplje ako se to ne učini.»

Profesorka Džilijan Benfild (SAD), laureatkinja za Severnu Ameriku, je profesorka zemaljske i planetarne nauke i nauke o životnoj sredini na Odseku za materijalne nauke i inženjering na Kalifornijskom Univerzitetu, u Berkliju. Nagrađena je za svoj rad o bakteriološkom i materijalnom ponašanju pod ekstremnim uslovima u vezi sa životnom sredinom i Zemljom.

Prokomentarisala je: «Mladim naučnicima bih rekla: nemojte se nikad plašiti da priznate da nešto ne znate, da postavljate pitanja, da menjate pravac i da pratite nove izazove i prilike.»

Ser Lindzi Oven-Džouns, Predsednik L’Oréal-a i Fondacije L’Oréal je prokomentarisao: «Više nego ikada ranije, svetu je potrebna nauka a nauci su potrebne žene; takođe su joj potrebni i srce i strast. Danas je naš program Žene u nauci veliki uspeh. Među svim inicijativama koje sam imao sreću da razvijem, ova me sigurno najviše raduje, i na nju sam najponosniji.»

Povezana vest:  Četiri vrste kafe u McDonald’s restoranima ponedeljkom po specijalnoj ceni

Gospođa Irins Bokova, Generalni Direktor UNESCO-a je prokomentarisala: «Samo 10% univerzitetskih profesora i manje od 5% članova naučnh akademija su žene; toliko telenta se protraći zato što devojke zaobilaze ovakvu vrstu domena. Ohrabrujući žene u nauci i tehnologiji, nadamo se da ćemo promeniti lice istraživanja.»

Dugoročna posvećenost naučnom napretku

Svake godine Fondacija L’Oréal i UNESCO obnavljaju svoju posvećenost priznavanju izvrsnosti izuzetnih žena, ohrabrivanju naučnih karijera i podršci talentima sutrašnjice. Ove neverovatne naučnice, koje su u tolikoj meri odgovorile na naučne izazove današnjice, pomažu u suočavanju sa tako velikim problemima kao što su dostupnost vode, održivi razvoj, kontrola energije i borba protiv pandemija.

Za trinaest godina postojanja program L’Oréal-a i UNESCO-a „Za žene u nauci“ je nagradio 67 laureatkinja i dodelio 1019 stipendija. Postao je međunarodna referenca za naučnu izvrsnost, dao snažan doprinos stvaranju uzora za žene, i tako otvorio vrata nauke čitavoj jednoj novoj generaciji mladih žena.