Uoči centralnog nastupa na kulinarskom događaju u Ušću večeras od 18.00 gde će posetiocima predstaviti čari grčke kuhinje, jedan od najpoznatijih grčkih kuvara, Akis Petrecikis, proveo je nezaboravno veče u beogradskoj školi kuvanja Il Primo, gde su mu naši kuvari pripremili autentične srpske specijalitete.

U prisustvu brojnih gostiju, novinara, influensera i obožavalaca, Akis je degustirao bogatu trpezu na kojoj su se našli proizvodi ekipe iz Koordinate, koji su doneli sveže organsko povrće iz svoje bašte, zatim čuvena prasetina iz restorana Pretop, kao i domaće poslastice i specijaliteti koje je pripremio tim Il Primo škole kuvanja, uključujući i tradicionalnu gibanicu.

Slobodan Radeta iz škole kuvanja Il Primo otkrio nam je da je Akis bio veoma zadovoljan srpskim specijalitetima i da je imao mnogo pitanja za kolege kuvare o tome kako se jela koja su se našla na ovoj domaćinskoj trpezi prave.

Povezana vest:  Opremanje dnevnog centra Radost deci, podrška deci i mladima sa smetnjama u intelektualnom razvoju

„Pripremili smo mu neke specijalitete koji su deo tradicionalne srpske kuhinje, a koje ne bi mogao da nađe u restoranima. Bilo je tu dosta domaćih srpskih pita po kojima smo poznati, kao što su pite sa mesom, pečurkama, nezaobilazna gibanica, a imali smo i poseban kafanski meni. Napravili smo teleći ribić na kajmaku, mlince sa ćuretinom, prebranac sa kobasicom, gurmanske uštipke… On se, koliko sam video, najviše zadržao na mesu, a i bio je veoma gladan, jer je došao pravo sa aerodroma, pa je dobro da smo ga dočekali spremni i domaćinski kako je to i običaj u Srbiji.“

Povezana vest:  UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA IZ BEOGRADA PRIPREMILI NOVOGODIŠNJE ČESTITKE I KITILI JELKU U OKVIRU UNICEF RADIONICE

Poseban utisak na Akisa ostavila je srpska prasetina, za koju je rekao da je „tako mekana i savršeno pripremljena, da je nekoliko puta dopunjavao tanjir“.

„Ono što me je najviše dirnulo je atmosfera – ta toplina za trpezom koja je zajednička celom Balkanu. Ljudi ovde jedu zajedno, hrana je pripremljena s ljubavlju i za ljude, i uvek je ima petnaest puta više nego što je moguće pojesti. To nije samo gastronomija, to je kultura velikodušnosti. To nas spaja – Srbiju, Grčku i ceo Balkan,“ izjavio je Akis.

Povezana vest:  Prikupljeno pola tone hrane za napuštene ljubimce Srbije

Ovaj intimniji susret bio je savršena uvertira u kulinarski spektakl koji se večeras, 14. maja, održava u UŠĆE Shopping Centru, gde će Akis uživo pripremati grčka jela za publiku, u organizaciji kanala 24Kitchen, povodom emitovanja nove emisije „Pecite sa Akisom“.

Događaj je organizovan uz podršku partnera 24 kitchen kanala – kompanije Electolux koja će ovom prilikom predstaviti svoju novu liniju indukcijskih ploča – Electrolux Saphirmatt koje su otpornije na grebanje od standardnih ploča, a lakše su i za čišćenje jer osiguravaju manje mrlja i otisaka prstiju.

Foto: Ivana Karić