Miro Rismondo_finalMiro Rismondo....

Figure od leda, voća i povrća

U okviru II Balkanskog Kulinarskog Kupa, čiji je strateški partner kompanija Centroproizvod, u Impuls Hall-u  Hotela Continental 12. aprila 2011. godine, nastupili su Miro Rismondo u kategoriji karving u ledu i Anastasija Korsakova, u kategoriji carving – umetničko rezbarenje voća i povrća.

Firma “Ledene skulpture Rismondo” odavno je poznata u Evropi, a po svojim delima konkuriše i američkim majstorima karvinga u ledu. Njen vlasnik je Miro Rismondo koji je svoje vajarsko umeće u ledu predstavio uživo specijalno za učesnike i goste II Balkanskog Kulinarskog kupa. Rismondo je na glavnoj bini uz prateće svetlosne i zvučne efekte za nešto više od pola sata isklesao orla na postolju iz ledenog bloka. Publika je pokušavala da odgonetne temu Rismondove sculpture, dok je on raznim brusilicama i testerama obrađivao sa svih strana blok leda. Nije potrebno naglašavati da je publika ostala bez daha, jer je ovo bila zaista jedinstvena prilika da se posmatra ovakav rad uživo.

Povezana vest:  Pedeseto izvođenje baleta "Kraljica Margo"

Inače, Miro Rismondo je svoju karijeru počeo u kulinarskoj artistici kada je pravio figure od putera i raznog voća i povrća. Pre 20 godina napravio je svoju prvu skulpturu, a danas godišnje proizvodi 24 tone ledenih blokova da bi mogao na mnogobrojne porudžbine iz inostranstva.

Anastasia Korsakova_resizeAnastasija Korsakova, jedan od najvećih svetskih majstora u umetničkom rezbarenju voća i povrća i pobednik na takmičenju u Luksemburgu 2010 u svojoj kategoriji, obradovala je domaću publiku na II Balkanskom kulinarskom kupu.  Kako je nedavno obećala da će uskoro posetiti Srbiju, iskoristila je priliku da održi pokaznu radionicu. Anastasija je publici predstavila karving na krastavcu, lubenici, šargarepi, jabuci…

Povezana vest:  Ako se vaša koža oseća dobro, osećate se i vi!

Za ovaj umetnički rad Korsakova koristi posebnu vrstu noževa. Svojom prezentacijom pokazala je da s pravom nosi 14 svetskih priznanja, od toga šest zlatnih medalja.

Obuku je završila u Moskovskoj akademiji karvinga kod tajlandskog majstora više kategorije Timtenga Pinmanija, a zatim se usavršavala u domovini karvinga na Tajlandu.