Grand_pix_Black_Box_Hrvatska

Dodeljene nagrade najboljim kuvarima

Nagrada za najboljeg kuvara Balkana  II Balkanskog Kulinarskog Kupa, čiji je strateški partner kompanija Centroproizvod,  dodeljena je 13. aprila u klubu New York, hotela Continental,  predstavniku Hrvatske Tomislavu Karamarku. Kuvari iz Hrvatske, članovi Saveza kuvara mediteranskih i evropskih regija, pobednici su u Gran Pri kategoriji “Crna kutija”, jednoj od najzanimljivijih na takmičenju gde su nacionalni timovi  od nepoznatih sastojaka morali da naprave predjelo, glavno jelo i dezert za 90 minuta.

Bojan Stevanović osvojio je titulu za najboljeg srpskog kuvara  i prema proceni sudija bio najbolji u klasi, sa najvećim brojem poena. Nagrada za najbolji tim Balkana pripala je kuvarima iz Rumunije, dok je za najbolji juniorski tim proglašen tim Ugostiteljsko-turističke škole iz Beograda. Na svečanosti upriličenoj ovim povodom u Continentalu dodeljene su nagrade u 17 najrazličitijih kategorija.

Ovim povodom, potpredsednik Kulinarske Federacije Srbije Uroš Urošević istakao je da ovogodišnje takmičnje pokazalo da je stepen usavršenosti takmičara dostigao viši nivo u odnosu na I Balkanski Kulinarski Kup koji je održan 2009. godine i to, naročito, kada je reč o juniorskim kategorijama.

Povezana vest:  Članovi Forever Friends fondacije ulepšali okolinu SOS dečijeg sela iz Sremske Kamenice

– Bitno je i to da se postepeno budi svest naših profesionalnih kuvara i poslastičara, da počinju da shvataju važnost implementiranja tekućih svetskih standarda koji su formirani na globalnom nivou i predstavljaju odraz kvaliteta. Potrebno je još mnogo truda, ulaganja da bismo se našli u samom vrhu. KFS će se zalagati za programe usavršavanja koji će dovesti našu gastronomsku ponudu što pre i što bliže ponudama razvijenih zemalja – rekao je Urošević.

Srpski kuvari su već istog dana 13.aprila, nakon dodele nagrada u Continentalu krenuli u Hrvatsku, gde će se ponovo takmičiti na festivalu “Biser mora”, s tim da su ovog puta organizatori kolege iz Hrvatske, koje su osvojile Gran Pri u kategoriji “Crna kutija”.

Povezana vest:  ZELENI UTORAK U ADA MALL-u

II Balkanski Kulinarski Kup ugostio je najbolje kuvare iz više od 20 zemalja, a pored zvaničnog dela programa, veliku pažnju privukli su i revijalni sadržaji – takmičenje predstavnika diplomatskog kora (Velika Britanija, Kanada, Grčka, Nemačka, Azerbejdžan, Novi Zeland, Makedonija).

Prvo mesto na takmičenju poznatih ličnosti osvojili su Ašok Murti, stilista i Darko Panović, voditelj Televizije Pink.

Na takmičenju predstavnika medija, koje je održano 13. aprila, poslednjeg dana takmičenja, prvo mesto pripalo je ekipi dnevnog lista Kurir  – Violeti Gajičić, Oliveru Nikoliću i Aleksandru Bećiću. Svoje kulinarsko umeće pokazale u ekipe dnevnih listova Press, Politika, Danas, Portal Žena i časopisa Caffe&Bar.

Veliko interesovanje na II Balkanskom Kulinarskom Kupu izazvale su pokazne radionice u karvingu i to nastup Mira Rismonda, dobitnika zlatne medalje za karving, i gošće iz Rusije Anastasije Korsakove koja je stručnjak za karving – umetničko rezbarenje voća i povrća. Rismodno je na glavnoj bini oblikovao figure od leda i tokom dva nastupa privukao veliki broj posetilaca.

Povezana vest:  Učenici i poznate ličnosti promovišu inkluzivno obrazovanje u sedam gradova Jugoistočne Evrope

Aktivan učesnik II Balkanskog Kulinarskog kupa bio je i Gastromag, specijalizovani magazin o gastronomiji i zvanično glasilo Kulinarske Federacije Srbije. Gastromag ne samo da je ispratio sva događanja u okviru ovog takmičenja, već je mnoge događaje i ličnosti najavio i predstavio u izdanju koje je objavljeno pred početak takmičenja, kao i detaljan raspored po kategorijama.  Magazin je predstavljen na ovoj manifestaciji a svi gosti, takmičari i posetioci mogli su da uzmu svoj primerak. U sledećem broju Gastromaga biće objavljeni eksluzivni intervjui sa uglednim gostima kao što je Gisur Gudmundson, predsednik Svetske Asocijacije Kuvarskih Udruženja (WACS), ali i sa najboljim kuvarima II Balkanskog Kulinarskog Kupa.