Đakometijeva skulptura za rekordnih 104,3 miliona dolara 

giacomettiBronzana skulptura muškarca Alberta Đakometija (Giacometti) prodata je na aukciji u Londonu za 65 miliona funti (104,3 miliona dolara), što je najviša cena koja je neko umetničko delo dostiglo na javnoj prodaji, saopštio je Sotbi (Sotheby’s). 
Licitacija za skulpturu „Muškarac koji hoda I“, u kojoj je učestvovalo deset potencijalnih kupaca, trajala je samo osam minuta i počela od cene od 12 miliona funti, prenele su agencije. 
Rad švajcarskog umetnika, koji se smatra njegovim najznačajnijim delom i jednim od najprepoznatiljivijih dela moderne umetnosti, kupio je anonimni kupac koji se nadmetao telefonom, precizirala je aukcijska kuća Sotbi. 
Pre licitacije, „Muškarac koji hoda I“ procenjen je na sumu između 12 i 18 milion funti. 
Đakometijeva skulptura je tako premašila dosadašnjeg rekordera, sliku „Dečak sa lulom“ Pabla Pikasa (Picašo) iz 1905, koja je na aukciji u Njujorku 2004. prodata za 104,17 miliona dolara. 
„Muškarac koji hoda I“, skulptura prirodne veličine, prikazuje mršavog čoveka visokog 183 centimetra i „predstavlja kulminaciju Đakometijevog eksperimentisanja sa ljudskom formom“ a „ujedno je i skrušen prikaz običnog čoveka i moćan simbol čovečanstva“. 
Rad je u bronzi izliven 1961, u zreloj fazi umetnikovog stvaralaštva, a redak je jer je jedini odlivak te skulpture napravljen za Đakometijevog života (1901-1966) koji je ikada ponuđen na prodaju na aukciji. 

Povezana vest:  L'Oréal predstavio budućnost lepote