Danilović smiruje, Đorđević oduševljen 

danilovic_vujosevicNajbolji bekovski par Evrope sa početka 1990-ih godina, Predrag Danilović i Aleksandar Đorđević, proslavio je pobedu košarkaša Partizana nad Barselonom u Evroligi – jedan kao predsednik kluba, a drugi kao navijač. 
-Treba da ostanemo na zemlji. Dve pobede su velika stvar, ali mi smo i dalje autsajderi u ovoj grupi – rekao je predsednik Partizana Danilović posle pobede 67:66 nad trenutno najboljim evropskim timom. 
Partizan je u prvom kolu druge faze Evrolige u gostima pobedio aktuelnog šampiona Panatinaikos, a u sredu uveče je na svom terenu savladao Barselonu, prvog favorita takmičenja. U grupi E se nalazi još i grčki Marusi, sa kojim crno-beli nisu igrali. 
-Biće mnogo teško protiv Marusija. Teže nego sa Panatinaikosom u Atini ili s Barselonom. Ne bih voleo da se stvori utisak da je normalno da ih pobedimo. Ali, treba da znamo da smo ovo više nego zaslužili, i treba da sačuvamo hladnu glavu i radimo kao što smo navikli – rekao je Danilović. 
Utakmica je rešena posle produžetka, ali je po isteku utakmice sudijama trebalo 10 minuta da odluče da li da priznaju poslednji šut Barselone, odnosno da li su igrači Partizana nepropisno sklonili loptu sa obruča. Katalonski tim najavio je žalbu na konačnu presudu. 
-Nisam bio od samog početka, ali sudije su odlučile da je lopta izašla iz koša, a oni (stručni štab Barselone) su se trudili da dokažu da nije. Njihovo pravo je da se žale, a u Evroligi je sve moguće. Sudija je imao dovoljno vremena da odluči, niko ga nije ometao. U svakom slučaju, mislim da smo zasluženo pobedili – rekao je Danilović. 
Legenda jugoslovenske košarke i nekadašnji saigrač Danilovića u reprezentaciji i Partizanu Aleksandar Đorđević ispravio je novinarsko pitanje da je gledao duel svoja dva bivša tima. 
-Ne, duel jednog mog bivšeg tima. Velika utakmica, veliko srce, borbenost, publika… ma to nema nigde. Ovo je doživljaj da se prepričava. Pobeda može da bude istorijska ako se dve pobede iskoriste na pravi način. Na svima je da smire tenzije da bi se završilo među osam najboljih ili na završnom turniru. Ja sam optimista, sve je moguće u košarci, a dokazalo se da pare nisu sve – rekao je Đorđević. 
Bivšem plejmejkeru Partizana jasno je kako crno-beli iz godine u godinu sa slabijim timom postižu velike uspehe. 
-U pitanju je disciplina. Mislim na disciplinu kluba, stil igre i pravi rad, sve što je Dule (trener Duško Vujošević) razvio do savršenstva. Sistem i institucija, svaki igrač koji dođe uči od starijih, tako da trener i ostali troše manje vremena da ih uče kako se postaje partizanovac, kako se nosi dres, daju izjave, živi, radi… Zato je taj sistem tako pobednički – rekao je Đorđević. 
Najbolji igrač Partizana Aleksandar Marić gledao je utakmicu van parketa, a zbog povrede je propustio važne pobede protiv Efes Pilsena, Panatinaikosa i sada Barselone. 
-Ma šta da kažem? Bilo je super. Momci su odigrali srcem, a i navijači su lepo rekli onim transparentom – ‘Ovo pare ne mogu da kupe’. Bilo je napeto i svaka im čast – rekao je Marić. 
Najkorisniji igrač prve faze Evrolige rekao je da nije ljubomoran što nije mogao da učestvuje u velikim pobedama. 
-Ljubmora? Ma, kakvi, što da budem ljubomoran. Mi smo ekipa i kada pobeđujemo, pobeđujemo zajedno – rekao je Marić kroz smeh. 

Povezana vest:  Radonjić: Nema favorita; Todorić: Zvezda apsolutni favorit