sajam-zanata_stremen_2011_plakat

Sajam starih zanata 2011 na salašu Stremen

Salaš Stremen drugu godinu za redom organizuje manifestaciju Sajam Starih zanata pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Podršku projektu i ove godine pruža Opština Surčin, a stručnu saradnju događaja vode saradnici Etnografskog muzeja u Beogradu.

Manifestacija je izložbeno-demonstacionog tipa, po čemu je specifična među mnogobrojnim kvalitetnim manifestacijam sličnog karaktera.

-Cilj manifestacije je da podsetimo na davno zaboravljene veštine zanatskih ruku, iz kojih su izrađivani unikatni i kvalitetni predmeti tokom vekova. Zanatski proizvodi imaju primenu u svakodnevnom životu, ali u doba industrijalizacije svi pomalo zaboravljamo na posebnosti i kvalitete takve izrade – objašnjavaju iz organizacionog tima Drugog Sajma starih zanata na salašu Stremen.

Povezana vest:  Interaktivne predstave i tribina u okviru projekta „Vreme je za porodicu“ izazvale veliku pažnju publike

Na Salašu Stremen će 28. i 29.maja posetioci moći da uživaju ne samo u prirodi sremačkog ambijenta, već da se oprobaju u pojedinim veštinama: da zaprljaju ruke na vajarskom točku, sami pletu i heklaju, upotrebe saračku iglu ili da otkriju tajnu spravljanja sapuna.

Salaš se nalazi svega 20km od urbanog beogradskog života, na dohvat svakom sugrađaninu.

Povezana vest:  Malala Jusafzai i Haruki Murakami favoriti za Nobela

-Idealna prilika da se podsetimo vremena iz priča naših baka’ – naglašavaju organizatori.

Udruženje građana ,,Biber“ pobrinulo se za organizaciju tribine ,,Stari zanati u novom ruhu“, koja će se baviti ključnim problemima plasmana zanatskih usluga.

Organizatori žele da približe moderne načine komunikacije našim zanatlijama i da ih usmere ka umrežavanju i dinamičnijoj komunikaciji u savremenom društvu.

Povezana vest:  Kontroverzna biografija Vorena Bitija

-Bez promišljene organizacije, redizajna proizvoda i pismenosti interneta, teško da možemo očekivati napredak u oblasti zanatskih usluga – poručuju iz ove organizacije.

Prvog dana Sajma obezbeđen je nastup etno pevača i kulturno umetničkih društava, kao i svečani špalir konja preponaša iz Konjičkog kluba Stremen sa istoimenog salaša.