mikser festival

Počinje Mikser festival

„Mikser festival“, najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti, otvara svoje kapije posetiocima  u sredu, 25.  maja u 16 časova na lokaciji Žitomlina, na donjem Dorćolu.  Program će se simultano odvijati u čak 14 programskih zona što „Mikser“ čini jedinstvenim kulturnim događajem na evropskoj mapi festivala. Na već prepoznatljivoj industrijskoj lokaciji na obali Dunava, na samo 15 minuta hoda od centra grada, „Mikser“ ove godine okuplja preko 1500 kreativaca iz zemlje, regiona i sveta. Za pet dana trajanja festivala, očekuje se poseta od preko osamdeset hiljada ljudi, a ulaz na festival kao i na sve sadržaje festivala je besplatan.

Prvog dana festivala, u 17 časova, u Kontakt zoni festivala, predavanje će održati Zek Liberman, jedan od najznačajnih umetnika novih medija današnjice, filmski program „Mikser festivala“ će otvoriti Rada Šešić, ugledni evropski sineasta i  jedan od selektora Roterdam film festivala i Sarajevo film festivala, dok će na glavnoj festivalskoj bini u 21 i 30 „Mikser“ svečano otvoriti doajen jugoslovenske šansone, Arsen Dedić, u klavirskoj pratnji sina Matije, čemu će prethoditi nastup Lea Martina i vojnog orkestra. Tokom svih pet dana „Miksera“, posetioci će moći da vide video rad Marine Abramović – „The Hero“, koji će biti deo postavke Visual Art zone.

Povezana vest:  Nakon Kragujevca, subvencije za dva kupca proizvođača solarne energije u Novom Pazaru

I ove godine publika „Miksera“ će moći da uživa u fascinantnim 3-D video projekcijama na silosima, za koje će biti zadužen kreativni kolektiv iz Beograda – „Galerija 12“ u saradnji sa svojim partnerima iz zemlje i regiona.

Uzbudljiva dešavanja na „Mikseru“ moćićete da pratite i putem lajv striminga na www.mikser.rs, muzički program će svakoga dana od 21 prenositi radio B92, a dnevni pregled festivalskih dešavanja možete pogledati u hronikama na RTS 2, takođe svakoga dana od 21 sat.

Povezana vest:  Nedelja italijanske kuhinje u znaku pomoći za Veneciju

Mikser je u saradnji sa GSP-om za sve zainteresovane posetioce obezbedio autobus koji će tokom svih pet dana festivala saobraćati od Trga Republike do Žitomlina u periodu od 17 do 24 časa. Organizatori apeluju na posetioce da planiraju svoj dolazak na prvi dan „Miksera“ između 16 i 19 časova, kako bi izbegli velike gužve koje se  očekuju u večernjim časovima.

Povezana vest:  Top 3 naslova za uspešan 14. februar

Kako doći do Mikser festivala?

Lokacija Žitomlin na kojoj se održava festival nalazi se na Dorćolu, Dunavski kej 46, Beograd

Od ugla ulice Kralja Petra i Cara Dušana spustite se Dubrovačkom do podvožnjaka.

Na izlasku iz podvožnjaka, skrenite desno kod Marine Dorćol i idite do kraja puta.

Glavni orijentir su crveno beli fabrički dimnjak i silosi.

„Mikser festival“ je realizovan pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Alfa banke, Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Državne lutrije Srbije, i drugih partnera i prijatelja festivala.