Tradicionalna humanitarna modna revija u Belom Dvoru 

beli dvor revijaFondacija Nj.K.V. Princeze Katarine u saradnji sa g-đom Radmilom Hrustanović, pomoćnikom gradonačelnika Beograda će u nedelju, 14. Februara sa početkom u 19.30 časova u Belom Dvoru prirediti šestu po redu Humanitarnu modnu reviju u organizaciji Modne agencije Fabrika, koja se tradicionalno održava za Dan zaljubljenih. 

Ove godine će biti predstavljene najnovija kolekcija visoke mode renomiranog italijanskog dizajnera Renata Balestre, zatim Prêt-à-Porter kolekcija srpskog kreatora Predraga Vukašinovića i prva dečja kolekcija naše najpriznatije modne kreatorke Dragane Ognjenović.

Sva sredstva prikupljena na ovom događaju biće usmerena u Kampanju za Borbu Protiv Raka Dojke koju je Fondacija Princeze Katarine započela 2009. godine i do sada uspešno realizovala više projekata u korist borbe protiv ove opake bolesti. 

Povezana vest:  Priručnik za zdraviji način života: Kompletna keto ishrana za početnike

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Svake godine se registruje oko 4000 novootkrivenih slučajeva bolesti, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena. Od raka dojke godišnje umre 1600 žena, što čini 18% smrtnosti od kancera. 

Kod žena u Srbiji rak se najčešće otkriva u odmakloj fazi. U trenutku postavljanja dijagnoze, kod više od polovine žena je došlo do širenja bolesti iz dojke u regionalne limfne žlezde, na kožu, ili već postoje udaljene metastaze, što značajno smanjuje njihove šanse za izlečenje. Meren godinama izgubljenog života, rak dojke je vodeći uzrok smrti kod žena u Srbiji starosti od 25-44 godine i na trećem je mestu
kao uzrok smrti kod žena starosti od 45-64 godine.

Povezana vest:  ROSA kutak za dojenje kao nastavak inicijative „Beba bira gde”

Prosečna životna dob žena u trenutku postavljanja dijagnoze raka dojke je 57 godina, pri čemu je 29% žena mlađe od 50 godina, i to 21% starosti od 40-49 godina a 8% ispod 40 godina.

Skrining za rak dojke sprovodi se organizovanjem mamografskih pregleda kod zdravih žena određene starosne dobi. Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi, pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak, smanjenje invalidnosti, bolji kvalitet života kao i smanjenje troškova lečenja.

Povezana vest:  Svi make-up proizvodi na popustu samo u Lilly drogerijama

Ova humanitarna revija je jedna u nizu aktivnosti Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine koja su posvećene podizanju svesti javnosti o ranom otkrivanju i preventivnom lečenju raka dojke, kao i smanjenju broja obolelih i umrlih žena od ove bolesti, koja se može sprečiti ili izlečiti ukoliko se otkrije na vreme.