Tesla_Zemun

Izložba o Nikoli Tesli u Čikagu

 

Izložba „Iskra genija Nikole Tesle“ (The Genius Spark of Nikola Tesla) o životu i radu tog američkog naučnika srpskog porekla biće priređena od 6. do 28. avgusta u Čikagu (SAD), najavili su organizatori. Biće predstavljeno 11 modela Teslinih izuma iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, uključujući indukcioni motor koji se smatra jednim od najznačajnijih otkrića svih vremena, navodi se u saopštenju.

Povezana vest:  Produženo radno vreme u Delta Cityju pre Nove godine

Izložbu koja će biti postavljena na popularnoj turističkoj lokaciji Nevi Pjer (Navy Pier) organizuju Naučna i tehnološka fondacija grada Čikaga i Beogradski komitet programa „Čikago sister sitiz internešnel“ (Chicago sister sitiz internešnel).

Uz izložbu, dan uoči njenog otvaranja, 5. avgusta, u auditorijumu Nordvestern (Northwestern) univerziteta u Čikagu biće održano i predavanje o životu, delu i zaostavštini Nikole Tesle. Direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković predstaviće život i delo tog velikog naučnika, fizičara, inženjera i pronalazača, posle čega će na panel diskusiji čikaški naučnici predstaviti najnovija dostignuća i inovacije u nekoliko naučnih disciplina.

Povezana vest:  Prvi „Šahovski vikend" u Delta Cityju

Nikola Tesla (1856-1943) je 1893. godine osvetlio grad Čikago i izložbu „Columbian Exposition“, posvećenu 400. godišnjici dolaska morepolovca Kristifora Kolumba na američko tlo, uz pomoć naizmenične struje koja se i danas koristi u domovima širom sveta.

Čikaška izložba iz 1893. je u analima grada Čikaga ostala upamćena kao „Grad svetla“ („City of Lights“).

Tokom ceremonije otvaranja tadašnji predsednik SAD Grover Klevelend (Cleveland) pokrenuo je prekidač i stotine hiljada lampi obasjalo je neoklasične zgrade izložbe u Čikagu, što je predstavljalo prvi takav događaj pod svetlima.

Povezana vest:  Princ Vilijam se ženi na godišnjicu udaje svoje majke?

U mesecima koji su usledili 27 miliona posetilaca imalo je priliku da uživa u impozantnom i za to vreme privilegovanom noćnom pogledu.