Avatar_movie_1Blokbaster „Avatar“ u službi palestinske borbe

 

Palestinci na Zapadnoj obali ovih dana su dobro iskoristili blokbaster „Avatar“ da bi skrenuli pažnju na svoje probleme, posluživši se tim filmom kao simbolom borbe protiv kolonijalizma i imperijalizma.

Učesnici jednog protesta protiv podizanja zida na granici sa Izraelom maskirali su se poput pripadnika plemena Navi iz filma Džejmsa Kamerona koji se na svojoj planeti bore protiv ugnjetača koji žele da ih proteraju sa njihovih ognjišta i dokopaju se njihovih prirodnih resursa, preneli su strani mediji.

Povezana vest:  Beč: zelena ostrva umesto pogrešno parkiranih vozila

Slika palestinskih demonstranata iz sela Bilina, na Zapadnoj obali, tela obojenih u plavo, ogrnutih samo kratkim suknjicama i duge kose, izazvala je veliko iznenađenje jer niko nije očekivao da bi inspiraciju za skretanje pažnje na svoju borbu mogli da nađu u Kameronovoj super produkciji koja obara rekorde gledanosti širom sveta.

Još od 2005. godine žitelji tog palestinskog sela organizuju protestne povorke protiv bezbednosne barijere koja ih deli od Izraela. Selo Bilin postalo je simbol te borbe, a njegovi stanovnici nedavno su, ipak, uspeli da se izbore za izmenu pravca pružanja zida kojim su bili lišeni 230 hektara zemlje.