tvoja pluca, tvoja odluka„Tvoja pluća, tvoja odluka“ – kampanja za borbu protiv raka pluća

U Srbiji svake godine od raka pluća, najsmrtonosnije i najčešće maligne bolesti, oboli 4.800 ljudi. U svetu, od ove bolesti, svaki minut život izgube dve osobe, ili 3.000 ljudi dnevno, odnosno, više od milion godišnje.

Polazeći od ovih zabrinjavajućih podataka, strukovna zdravstvena udruženja pod pokroviteljstvom Republičkog zavoda za zdravsteveno osiguranje, pokrenula su veliku kampanju na nacionalnom nivou pod sloganom „Tvoja pluća, tvoja odluka“, posvećenu prevenciji i ranom otkrivanju raka pluća. Cilj kampanje je da ukaže građanima na značaj redovne brige o zdravlju, kao jedne od mera prevencije ove maligne bolesti.

Povezana vest:  IZIPIZI lanirao novu kolekciju za predstojeću sezonu

Kampanja počinje manifestacijom „Trkom za dah“ koja će biti održana na bazenima u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Jagodini i Nišu u periodu od 17. do 30. avgusta.

Na trkama će kao promoteri zdravlja učestvovati ličnosti iz sportskog, kulturnog, umetničkog i društvenog života Srbije. Zajedno sa njima, u trkama različitim stilovima, učestvovaće i građani, odnosno posetioci bazena, koji će moći da se zabave, isprobaju svoje plivačke sposobnosti i da sa promoterima akcije prenesu poruku o značaju sporta za očuvanje zdravlja.

Povezana vest:  Apatinska pivara donirala 10 novih alkometara!

Akcija počinje u Beogradu, na bazenu „Tašmajdan“, u sredu, 17. avgusta u 18 časova. Dva dana kasnije, u petak, 19. avgusta, trka će biti održana na Gradskom bazenu u Subotici, dok će se 23. avgusta u Novom Sadu održati na bazenu Sportskog centra „Sajmište“. Jagodinski „Akva park“ biće domaćin ovog događaja 25. avgusta, a manifestacija se završava 30. avgusta na bazenu Sportskog centra „Čair“ u Nišu.

Povezana vest:  UniCredit Banka nagrađuje dame povodom 8. marta