most_na_adi_radovi_setnja

Najviše predloga za ime “Most na Adi”

 

Više od 13.000 Beograđana učestvovalo je u akciji predlaganja imena za novi most na Savi, a najviše njih je za naziv „Most na Adi“, navodi se na sajtu opštine Novi Beograd. To ime predložio je 3.341 građanin.

Opštine Novi Beograd i Čukarica omogućile su građanima koji su proteklog vikenda prošetali novim mostom da predlože ime, a na drugom mestu je ime Harfa, koje je predložilo više od 1.000 Beograđana.

Povezana vest:  BLUE GREEN DREAM - PROJEKAT DOMAĆIH STRUČNJAKA DOBIO PRESTIŽNO PRIZNANJE U LONDONU

Prema mišljenju 813 sugrađana, most bi trebalo da nosi ime patrijarha Pavla, a 611 je za ime pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića. „Za Novaka Đokovića“ glasala je 541 osobra. Među imenima koja su sugrađani predlagali nalaze se i Draža Mihajlović i Ivo Andrić.

Predlozi građana biće prosleđeni Komisiji Skupštine grada Beograda za spomenike i nazive trgova i ulicai. Novi beogradski most preko Save spojen je 8. avgusta podizanjem poslednjeg čeličnog segmenta „palube“ glavnog raspona mosta.

Povezana vest:  DOČEK NOVE GODINE 2013, Doček Nove 2013. na gradskim trgovima uz muziku i vatromet

Prva vozila preći će preko mosta 15. decembra, kada će biti završen i deo pristupnih saobraćajnica, dok će most kompletno biti završen 2013. godine. Izgradnja mosta koštaće oko 120 miliona evra, a pristupnih saobraćajnica još oko 120 miliona evra.

Novi most, sa centralnim stubom visokim 200 metara, dugačak je ukupno 964 metra i širok 45 metara, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Završetkom mosta kod Ade Ciganlije Beograd će dobiti sedmi most, prvi novi most za drumski saobraćaj posle Gazele, izgrađene pre 41 godinu.

Povezana vest:  Veliko spremanje Srbije