Mi_imamo_djaka_prvakaAfirmativni Centar i škola Braća Baruh na zajedničkom projektu: Dobri Duh Dorćola za nove đake prvake

Vreme u kojem živimo ne ostavlja mogućnost za puno kvalitetnog slobodnog vremena i  druženja, polako počinje da nagriza prepoznatljiv dorćolski duh, iako se on na najčudesniji način opire i  pokušava da preživi uprkos svim iskušenjima. Projekat Dobri Duh Dorćola, upravo je nastao iz inicijative da se tom dobrom duhu pomogne da opstane. Kako drugačije, nego među onima i sa onima koji ga stvaraju – Dorćolcima.

Cilj ovog projekta jeste promovisanje vrednosti dobrih komšijskih odnosa, doprinos očuvanju i  oplemenjivanju zajedničkih prostora, promovisanje i  podržavanje druženja, zajedništva i  solidarnosti, poštovanje tradicionalnih vrednosti i  očuvanje postojećih, odnosno stvaranje novih inicijativa i  aktivnosti.

Povezana vest:  Tri talentovane naučnice iz Srbije nagrađene u sklopu čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”

Sa druge strane, u Evropi, visoki standardi i  kultura življenja, nisu samo posledica ekonomskih parametara. Najveće vrednosti obezbeđuju se kroz lične kontakte i  zajedničke dogovore, inicijative i  aktivnosti ljudi koji žive u određenoj lokalnoj zajednici, osećaj pripadnosti i zajedničke potrebe. Afirmativni centar kroz projekat Dobri Duh Dorćola, želi da pokaže da se te vrednosti mogu ponovo probuditi i  ojačati.

Dorćol je kraj koji ima svoje junake, ljude veoma specifične po svom senzibilitetu, koji nose u sebi taj dobri duh. Ovim projektom, Afirmativni centar želi da podstiče nove junake u našem komšiluku, decu koja će nastaviti da ga nose.

Projekat Afirmativnog Centra,  Dobri Duh Dorćola, ostvaruje se u saradnji sa Osnovnom školom “Braća Baruh”. Školom koja je proglašena za najbolju na opštini Stari Grad, po ostvarenim rezultatima na takmičenjima u prethodnoj godini. Školom koja zapravo radi i onda kada je zatvorena, jer je njeno dvorište, glavno igralište klincima iz kraja, ali i  mesto susreta roditelja.

Povezana vest:  Nova NIVEA igrališta za mališane u Požarevcu i Velikoj Plani

I baš u to školsko dvorište biće mesto gde će za decu iz škole, njihove roditelje, bake i  deke, čitav komšiluk, biti organizovan niz akcija u kojima će moći da učestvuju i  tako doprinesu održanju dobrog duha ovog kraja. Kroz akcije će biti promovisane sve one karakteristične vrednosti..prijateljstvo, zajedništvo, solidarnost, razumevanje, humanost, davanje, sportski duh, brigu o drugima i sredini u kojoj se živi, koje će Afirmativni centar u saradnji sa školom “Braća Baruh” i svim dobrim komšijama, zajedno organizovati.

Povezana vest:  35. Fashion Selection od 14. . do 20. maja

Prva akcija pod nazivom “MI IMAMO ĐAKA PRVAKA” biće realizovana 1. septembra, prilikom svečanog prijema prvaka. Svaki novi đak dobiće nalepnicu za svoju zgradu i obaveštenje kućnom savetu, da u zgradi zivi novi đak prvak. Ideja je da se ukaže podeli radost i iskaže poštovanje malim komšijama u ovom, za njih veoma važnom danu, ali i da se pozovu komsije da prvake ohrabre, pripaze i da im pomognu.

Dece je sve manje, a Dobri Duh Dorćola želi ovom akcijom na simboličan način da pokaže koliko je važno svako dorćolsko dete.