BellaHotel-LakeValleyNju Meksiko gradi grad duhova za naučna testiranja

Nju Meksiko, dom nekoliko vodećih naučnih, nuklearnih i vojnih institucija u SAD, planira da učestvuje u naučnom projektu bez presedana – izgradiće grad duhova isključivo za testiranje.

Kako prenose američki mediji, vašingtonska kompanija Pegaz Global Holding saopštila je da će izgraditi grad površine 50 kvadratnih kilometara koji će se koristiti za testiranje svega, od izvora obnovljive energije do inteligentnih saobraćajnih sistema, bežičnog interneta nove generacije i sajber bezbednosnih sistema.

Iako niko neće živeti u gradu, grad će biti izgrađen po modelu tipičnog američkog gradića od 35.000 stanovnika, sa sve putevima, kućama, trgovinskim i poslovnim centrima, starim i novim zgradama.

Direktor kompanije Bob Brumli rekao je da će 200 miliona dolara vredan projekat, poznat pod imenom “Centar“, biti prvi te vrste u SAD i da će u njemu naučnici sa državnih univerziteta, federalnih laboratorija, vojnih institucija moći da testiraju svoje urbanističke ideje za 21. veka, zelenu tehnologiju i infrastrukturu u stvarnom okruženju.

Povezana vest:  Bečlije troše 183 miliona evra na letnje aktivnosti

Očekuje se da će novi projekat privući dovoljan broj investitora kako bi država mogla da otvori novi tehnološki koridor poput Silikonske doline u Kaliforniji ili Restona u Virdžiniji.

-Ideja za “Centar“ rodila se kada je naša kompanija pokušavala da testira nove tehnologije van sterilnog okruženja laboratorija. “Centar“ će omogućiti privatnim kompanijama, obrazovnim institucijama i vladinim službama da testiraju svoje ideje u jedinstvenom okruženju sa pravom infrastrukturom i tako uvide troškove i potencijalna ograničenja novih tehnologija – rekao je Brumli.

Povezana vest:  TUBORG lansirao specijalnu kolekciju muzičkih limenki

Na primer, rekao je on, stručnjaci za solarnu tehnologiju moćiće da procene kako će njihovi sistemi biti isporučeni i korišćeni u nekoj od kuća gde je termostat podešen na višu, odnosno nižu temperaturu. “Centar“ će takođe pokazati koliko su efikasne njihove tehnologije u novim, odnosno starim zgradama.

Brumli je rekao i da je njegova kompanija radila 18 meseci na ovom projektu sa Nju Meksikom i da će grad biti izgrađen na državnoj zemlji ili duž koridora Albukerki-Santa Fe ili u oblasti Las Kruses u blizini granica sa Teksasom i Meksikom.

Severni deo Nju Meksika dom je nacionalnih laboratorija Los Alamos i Sandia, kao i fabrike Intel, dok je južni deo dom stanice za lansiranje Vajt Sends, Fort Blisa i Instituta za rudarstvo i tehnologiju.

Povezana vest:  Beč: 600 dodatnih kreveta za beskućnike

Projekat će u početku upošljavati oko 350 ljudi ali bi mogao da stvori mesta za 3.500 poslova.

-Mogao bi da Nju Meksiju obezbedi lidersku poziciju u komercijalizaciji federalnog istraživanja. I bio bi magnet za investitore – rekao je on.

Brumli je rekao i da će grad zarađivati pare kroz naplatu korišćenja zgrada, prodajom struje lokalnim distribucijama i davanjem u zakup delova zemlje za izgradnju zgrada, kancelarija, hotela i restorana.

Guverner Suzana Martines rekla je da je Nju Meksiko voljan da sarađuje sa Brumlijem.

-Uverena sam da će ovaj inovativni projekat poboljšati ekonomiju Nju Meksika. Zadovoljni smo što možemo da ponudimo resurse, otvorena prostranstva i talentovanu radnu snagu potrebnu da bi ovo bio uspeh – rekla je ona.