Predstavnici NOK-ova u obilaski bob staze

ODRŽAN SASTANAK ŠEFOVA MISIJE ZA PRVE ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE MLADIH U INSBRUKU

U Inzbruku, gradu domaćinu prvih Zimskih olimpijskih igara mladih, koje će se održati od 13. do 22. januara 2012., predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta sastali su se na sastanku Šefova Misija.

Organizator je upoznao učesnike sastanka sa tokom priprema u svim organizacionim sferama, po pitanju  akreditacija, transporta, bezbednosti, organizacije sportskih takmičenja, ali i sadržaja na temu kulturnih i obrazovnih radionica, koje će poput Igara u Singapuru odvijati kao paralelni program uz sama sportska takmičenja. Predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta imali su prilku i da obiđu sportska borilišta kao i novoizgrađeno Olimpijsko selo.

Povezana vest:  Raspored srpskih takmičara devetog dana (5. avgust)

Inzbruk je mesto u koje se Olimpijske igre, kao i u London, vraćaju po treći put. Posle Zimskih olimpijskih igara održanih 1964. i 1976. ovog puta, Inzbruk će biti domaćin prvih Zimskih olimpijskih igara mladih. Najuspešniji sportisti u zimskim sportovima uzrasta od 94. do 97. godišta takmičiće se u 8 zimskih olimpijskih sportova (alpsko skijanje, nordijsko skijanje, klizanje, biatlon, hokej, karling, sankanje i bob).

Poput prvih Letnjih olimpijskih igara mladih održanih u Singapuru prošle godine i u Inzbruku će takmičenje biti prilagođeno uzrastu učesnika, pa će se devojčice i dečaci takmičiti u nekim novim i modifikovanim disciplinama koje nisu na redovnom programu Olimpijskih igara, dok nekih tradicionalnih disciplina neće biti na programu. I na ovom takmičenju će se u pojedinim sportovima devojčice i dečaci takmičiti u mešovitim parovima. Možda će se neka od ovih novih disciplina izboriti za svoj status na velikim Igrama poput basketa, koji je nakon Singapura viđen kao novi sport Letnjih olimpijskih igara.

Povezana vest:  OI 2016, Tucak: Izgubili smo od bolje ekipe

I sportski direktor Olimpijskog komiteta Srbije, Prof. Dr Branislav Jevtić učestvovao je u radu sastanka.

„Pripreme se odvijaju prema planu. Inzbruk pokazuje svoju olimpijsku istoriju, kao i dobro planiranje koje i nakon četiri decenije sportske objekte održava kao simbol grada, tursitičku atrakciju, ali i kao objekte za vrhunske sportske domete. Sigurno će i odbojkaši Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu osetiti šarm i odlične uslove ovog olimpijskog centra“, rekao je Prof. Dr Branislav Jevtić. „Organizatori su izuzetno ponosni na bogat program kulturnih i obrazovnih radionica, koji će kao i u Singapuru, funkcionisati paralelno sa programom sportskih takmičenja, a zanimljivo je da je Međunarodni olimpijski komitet ovom prilikom promovisao novi IT gedžet YOGER, namenjen mladim sportistima, koji će kroz brzu razmenu i čuvanje elektronskih podataka posredstvom bluetooth tehnologije podstaći kontakte i druženje.“

Povezana vest:  Ako Rim odustane, drugi grad kandidat za domaćina OI

Prema procenama u ovom trenutku Srbija bi na prvim Zimskim olimpijskim igrama mladih u Inzbruku mogla da ima dva predstavnika, po jednog u alpskom skijanju i u biatlonu.