bart_simpson

Izložba povodom 50-godišnjce Paninijevih sličica

 

Od lige šampiona do Simpsonovih, Paninijeve samolepljive sličice su decenijama sakupljala i razmenjivala deca širom sveta, a u Rimu je u čast 50-godišnjice njihovog postojanja otvorena izložba na kojoj se mogu videti neki od najstarijih primeraka. Na ideju o štampanju stikera došli su 1961. godine braća Panini, vlasnici malog kioska u severnoitalijanskom gradu Modeni. Njihov prvi album bio je album sličica fudbalera koji je odmah postao hit. Kasnije su počeli da proizvode igračke i štampaju stripove.

-Braća Panini nisu izmislili stikere, ali su došli na briljantnu ideju da ih prodaju u kesicama kako bi uneli element iznenađenja – kazao je prilikom otvaranja izložbe Antonio Alegra, menadžer kompanije Panini.

Povezana vest:  13.Festival nauke od 5. do 8. decembra na Beogradskom sajmu pod temom „Razotkrivanje“

-Otvorite kesicu i pronađete sličicu koja vam nedostaje i vašoj sreći nema kraja! – rekao je on.

Nakon osvajanja Italije, franšiza se od početka 70-ih godina proširila na gotovo ceo svet. Danas se sličice Panini distribuiraju u preko 100 zemalja – uspeh koji je 2010. kompaniji doneo zaradu od 800 miliona evra.

-Bilo je nekoliko pokušaja da se naš proizvod kopira, ali je Panini uspeo da zadrži vodeću poziciju zahvaljujući raznovrsnoj ponudi – objasnio je Alegra.

Povezana vest:  Treća Noć istraživača u četiri grada Srbije

Porodica Panini je 1988. prodala kompaniju, ali je ona zadržala svoje sedište u Italiji i ostala verna originalnoj koncepciji.

-Metode štampanja i pakovanja su se promenile kao i način distribucije. Ali, ono što se nije promenilo je strast mladih ljudi za fudbalom – kazao je za AFP, Antonio Panini, jedan od potomaka porodice koja još uvek poseduje „istorijski kiosk“ u Modeni.

Povezana vest:  SAD:Autor knjige Težak dan kaznjen sa sedam miliona dolara

-Posmatrajući stare stikere, možete da po frizurama i dresovima fudbalera vidite koliko je vremena prošlo i kako su se mode menjale – istakao je on.

Poneko iz starijih generacija će na izložbi možda pronaći sličicu koju nikada nije uspeo da dobije i zalepi je na ono prazno mesto koje je u njemu izazivalo snažnu frustraciju razumljivu jedino strastvenim kolekcionarima sličica. Izložba „Panini 1961-2001, jedna italijanska priča“ biće otvorena u palati Inkontro u Rimu do 23. oktobra.