cetverac bez kormilara_11

VESLANJE

EVROPSKO PRVENSTVO U PLOVDIVU (16-18. SEPTEMBAR)

Sa rekordnih šest posada u Bugarsku

U petak, 16. septembra 2011, u Plovdivu (Bugarska) počinje Evropsko veslačko prvenstvo za seniore koje će trajati do nedelje, 18. septembra, i na kojem će se za medalje u osam disciplina u muškoj i šest u ženskoj konkurenciji boriti 29 zemalja sa ukupno 145 posada i 405 takmičara. Na poslednjem velikom takmičenju ove godine, koje će se održati samo dve nedelje posle Svetskog prvenstva na Bledu, Srbiju će predstavljati 18 takmičara u šest posada – četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković, četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić, dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević, dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović, četverac skul Jovan Jovanović, Aleksandar Filipović, Nenad Beđik, Predrag Lackov i ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović. Kao rezerva u Plovdiv je otputovao Veselin Savić.

Povezana vest:  Srpski plivači u Moskvi, Dubaiju i Dohi

Sve naše posade startuju u kvalifikacijama u petak (program počinje u 9,30 časova), a prvi će na stazu izaći dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović (prijavljeno ukupno 14 posada). Odmah nakon kvalifikacija u ovoj disciplini na redu su kvalifikacije u ženskom dubl skulu (9) u kojima će nas predstavljati Iva Obradović i Ivana Filipović, a onda i muškom dubl skulu (13) gde će nastupiti Marko Marjanović i Dušan Bogićević. Nakon dubl skulova na stazu će četverci bez kormilara (10) među kojima će biti i naš teški četverac Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković. Kvalifikacije u disciplini četverac bez kormilara za lake veslače (10) su od 11,46 časova a u njima će se naći i naš laki četverac Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić. Naposletku na stazu izlazi i četverac skul Jovan Jovanović, Aleksandar Filipović, Nenad Beđik, Predrag Lackov, jedina srpska posada u Bugarskoj koja nije nastupila na Svetskom prvenstvu na Bledu krajem avgusta i početkom septembra.

Povezana vest:  VESLANJE, SVETSKI KUP, Srebrna medalja za srpski četverac

Ekspedicija srpske veslačke reprezentacije u sredu je stigla u Plovdiv, gde će odraditi tri treninga pred početak šampionata. S lica mesta izjavu pred start prvenstva dao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić:

– Ovo je rekordan broj takmičara i posada s kojima nastupamo na nekom evropskom prvenstvu. Dobro smo putovali a svi naši takmičari su zdravi i spremni za šampionat. Ostaje da se na samim trkama vidi kako su iskorišćene samo dve nedelje pauze između Bleda i Plovdiva. Zbog malog vremenskog razmaka između svetskog i evropskog prvenstva svi takmičari su pod znakom pitanja, pa i naši. Trenirali smo ali nismo mogli ni da dižemo ni da čekiramo formu, a u kakvom smo stanju najbolji odgovor ćemo dobiti na samim trkama. Konkurencija je, što je i logično, slabija u odnosu na Bled jer je veslanje sport koji je zastupljen na svim kontinentima. Međutim, uprkos toj činjenici i Plovdivu ima pregršt elitnih posada i za dobar rezultat će biti neophodno mnogo toga.

Povezana vest:  VESLANJE, SP 2015, S rekordnim brojem posada u Ožibele