misice

Izbor za Mis sveta sutra u Londonu

 

U Londonu će u nedelju uveče biti održan 60. izbor za Mis sveta, na kojem će učestvovati predstavnice 122 države. Broj učesnica je rekordan u istoriji tog takmičenja, koje je i prvi put 1951. održano u britanskoj prestonici. Za favoritkinju važi mis Venecuele Ivijan Sarkos (Ivian Sarcos).

Kandidatkinje za Mis sveta provele su prethodne dve sedmice u obilasku Velike Britanije, promovišući takmičenje koje će se direktno prenositi u 150 zemalja. Iako je u središtu nadmetanja lepota, organizatori ove godine ističu i obrazovanje mladih žena.

Povezana vest:  Održana tribina „Rod između medicine i prava: interseks“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Ove godine više od polovine finalistkinja pohađa fakultet, a svaka četvrta ima fakultetsku diplomu. Više od polovine takmičarki govori najmanje tri svetska jezika.

Povodom 60. godišnjice takmičenja, u London će doputovati bivše mis sveta, uključujući prošlogodišnju pobednicu, Amerikanku Aleksandriju Mils (Alexandria Mills). Prvi izbor za Mis sveta održan je 1951. pod nazivom „Izbor za bikini“. Tada je pobedila Šveđanka Kiki Hakanson (Haakanšon).

Povezana vest:  Weekend media festival se vraća u Rovinj

Među takmičarkama u proteklim decenijama bila je Hale Beri (Halle Berry), koja se 1986. našla među finalistinjama. Američka glumica je 2001. dobila Oskara za film „Bal monstruma“.

Indijka Ajšvarja Raj, koja je 1994. pobedila na izboru za Mis sveta, postala je filmska zvezda u svojoj zemlji. U filmovima o Džejmsu Bondu pojavilo se 12 učesnica u takmičenju.

Povezana vest:  5 saveta za bezbednu novogodišnju kupovinu

Najuspešnije zemlje u istoriji izbora za Mis sveta su Venecuela, Indija i Velika Britanija, sa po pet pobeda.