Amy_Winehouse_Promo

U 2011. otišli su Ejmi Vajnhaus, Elizabet Tejlor, Stiv Džobs, Sezarija Evora…

Svet je u 2011. godini ostao bez mnogih poznatih ličnosti. Neki su preminuli prirodnom smrću, drugi zbog bolesti, a treći nesrećnim slučajem. Bilo kako bilo, svet je u 2011. godini osiromašen za niz istaknutih ličnosti koje su svojim delima obeležile protekli vek .

Džejn Rasel (Jane Russel), raskošna zvezda filmske industrije ’40-ih i ’50-ih godina umrla je 28. februara od zastoja disajnih organa u 89. godini. Rasel je najpoznatija po ulozi u kultnom filmu „Muškarci vole plavuše“ u kojem je glumila uz legendarnu Merlin Monro.

Hip-hop zvezda Nejt Dog (Nate Dogg) preminuo je 15. marta nakon komplikacija izazvanih višestrukim udarcima. Sarađivao je sa umetnicima kao što su Dr. Dre, Snup Dog i 50 Cent. Imao je 41. godinu.

Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) će ostati upamćena kao jedna od najlegendarnijih glumica na svetu. Svet je ovu holivudsku divu izgubio 23. marta nakon što je hospitalizovana zbog problema sa srcem. Dvostruka oskarovka ostaće upamćena ne samo po svojim kultnim filmovima, već i po zadivljujućoj lepoti i dobrotvornom radu. Imala je 79 godina.

Povezana vest:  Doživite više zabave i užitka uz SAVA avanturu

Džef Konavej (Jeff Conaway) svetsku slavu je stekao ulogama u TV seriji „Taxi“ i filmu „Briljantin“ u kojem su mu partneri bili Džoh Travolta i Olivia Njutn Džon. Preminuo je 27. maja u 60. godini od posledica upale pluća.

Rajan Dun (Ryan Dunn), zvezda serije Jackass, poznat po izvođenju opasnih vratolomija, poginuo je 20. juna u stravičnoj saobraćajnoj nesreći. Policija je kasnije utvrdila da je nesreća rezultat prebrze vožnje i alkoholizisanosti vozača. Dun je imao 34 godine.

Peter Falk, američki glumac proslavljen ulogom pronicljivog detektiva u popularnom televizijskom serijalu Columbo, preminuo je 23. juna u 83. godini. Renomirani glumac je tokom svoje karijere dva puta bio nominovan za Oskara, glumio je u brojnim filmovima i predstavama.

Američka glumica Linda Kristijan, zvezda Holivuda 1940-ih, umrla je 22. jula od posledica raka u 88. godini u Palm Springsu, u Kaliforniji. Rođena 1923. godine u Meksiku kao Blanka Roza Velter (Blanca Rosa Welter), Kristijanova se proslavila kao Vesper Lind, devojka tajnog detektiva 007 u prvoj TV adaptaciji debitantskog romana Jana Fleminga “Kazino rojal” 1954. godine. Bonda je igrao Bari Nelson (Barry).

Povezana vest:  HEINEKEN kompanija u Srbiji pomogla otvaranje Dnevnog centra za decu uključenu u život i rad na ulici

Vest o smrti Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) potresla je celi svet. Ejmi je pronađena mrtva u svom stanu u Londonu 23. jula. Pevačica specifičnog glasa preminula je usled trovanja alkoholom. Godinama se borila s zavisnošću od droga, a samo dva meseca pre smrti otpuštena je iz rehabilitacionog centra. Imala je samo 27 godina.

Oskarovac Klif Roberts (Cliff Robertson) koji je svetsku slavu stekao utelovivši američkog predsednika Johna F. Kennedyja u filmu „PT-109“, preminuo je u 10. septembra, samo dan nakon što je proslavio svoj 88. rođendan. Umro je prirodnom smrću.

Endi Vitfild (Andy Whitfield), zvezda TV serije Spartak: Krv i pesak, preminuo je 11. septembra u 39. godini od Non-Hodgkinovog limfoma. Reč je o tumoru koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocita.

Povezana vest:  LEGO CARSTVO U BIG ŠOPING CENTRU

Stiv Džobs, osnivač i predsednik Applea preminuo je u 56. godini. Bio je vizionar koji je pomogao stvaranje vodeće svetske tehnološke kompanije. Nakon dugogodišnje borbe s rakom gušterače i drugih zdravstvenih probelma, njegovo srce je otkazalo 5. oktobra.

Miki Velš (Mikey Welsh), bivši basista grupe Weezer, iznenada je umro u 40. godini. Njegovo beživotno telo pronađeno je u hotelskoj sobi u Chicagu 8. oktobra.

Andy Rooney, TV novinar i komentator CBS-ove emisije „60 minuta“ preminuo je 4. novembra usljed komplikacija nakon manje operacije. Imao je 92 godine.

Pevačica Sezarija Evora (Cesaria Evora), „bosonoga diva“, umrla je 17. novembrau bolnici na svojim rodnim Zelenortskim ostrvima. Sezarija Evora koja se proslavila širom sveta, preminula je u 70. godini, tri meseca pošto je objavila da više neće držati koncerte zbog bolesti. Pre no što je objavila povlačenje, imala je nekoliko hiruških zahvata, među njima i jedan na srcu.