Sat_za_nasu_planetu_1 

Srbija i ove godine podržala globalnu akciju „Sat za našu planetu“
 
WWF – Svetski fond za prirodu organizovao je u subotu od 20:30 do 21:30 časova akciju gašenja svetla „Sat za našu planetu“ – Earth Hour 2012, do sada najveću dobrovoljnu akciju za zaštitu životne sredine. U akciji je učestvovalo 6.494 grada iz 150 zemalja. Isključena su svetla i dekorativna rasveta na brojnim zgradama sa ciljem da se skrene pažnja na posledice preterane potrošnje, emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i klimatskih promena. Centralne manifestacije i koncerti u Srbiji održani su na beogradskom Trgu Republike, u centru Novog Sada i na niškoj „Tvrđavi“. Volonteri i ekomusketari su uz svetlost sveća i baterijskih lampi ispisivali logo ove kampanje 60+.
Zvaničnu podršku „Satu za našu planetu“ u Srbiji pružile su gradske uprave Beograda, Novog Sada i preko 40 opština u Srbiji, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Agencija za energetsku efikasnost, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Univerziteti u Srbiji, kao i brojne druge institucije, NVO, kompanije i pojedinci.
Sat_za_nasu_planetu_3 
U Beogradu je, uz podršku Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, bila ugašena dekorativna rasveta na Trgu Republike, Kalemegdanskoj tvrđavi, spomeniku „Pobednik”, Nebojšinoj kuli, na zgradama Vlade Srbije, skupština Srbije i Beograda, Hramu Svetog Save, Crkvi Svetog Marka i Ruskoj crkvi, Etnografskom i muzejima Knjeginje Ljubice i Nikole Tesle, na svim beogradskim mostovima i mnogim drugim institucijama i kompanijama koje su podržale ovu akciju. Na sat vremena ugašena su svetla na gradskim trgovima, institucijama, mostovima i drugim objektima širom Srbije.
“Trenutno 70% globalne emisije CO2 dolazi iz gradova. Znači da je od suštinske važnosti da gradovi smanje emisije i time dopinesu ublažavanju klimatskih pormena, koje su posledica našeg neodrživog načina života i preterane potrošnje prirodnih resursa. Ova akcija je simbol i poziv svima nama da pokušamo da smanjimo tu potrošnju i održivo koristimo prirodne resurse.“ – izjavila je Duška Dimović, Direktor programa WWF za Srbiju.
WWF i partneri u kampanji Coca-Cola sistem, agencija Chapter 4 i Leo Burnett pozivaju i druge gradove, sve pojedince i kompanije da stalno, a ne samo tokom „Sata za našu planetu”, smanjuju svoj negativni uticaj na životnu sredinu i prirodu.
U svetu su, između ostalog, svetla bila isključena i na poznatim građevinama, kao što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most Golden Gate, kao i na mnogim drugim objektima. Sa Međunarodne svemirske stanice astronaut Andre Kuipers pratio je gašenje svetla širom planete, slao fotografije i uživo komentarisao akciju preko Evropske svemirske agencije (ESA).
WWF (World Wide Fund For Nature – Svetski fondu za prirodu) je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem: očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenje prirodnih resursa, smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

 

Povezana vest:  Jelena Gavrilović na reviji Suzane Perić na Fashion Selectionu