MozartkugelnSindikati Austrije traže da Mocart kugle ostanu austrijske 

Svetski čuvene austrijske čokoladne bombone Mocart kugle će se i dalje proizvoditi u Salcburgu, ali će se njihovo uvijanje u otmena pakovanja obavljati u češkom mestu Plana u Marianskih Laznji. 
Protiv namere prehrambene grupe Kraft Foods, vlasnika slavnih čokoladnih kugli, o preseljenju njihovog pakovanja, protestuju austrijski sindikati, kojima, kako je navedeno na njihovom sajtu, smeta ne samo mogući gubitak pedesetak radnih mesta, nego i „austrijskog nacionalnog identiteta“. 
Oko 300 kilometara od mesta proizvodnje ubuduće će se pakovati 100 miliona čokoladnih kuglica, čija je zvanična robna marka „originalne salzburške Mocart kugle“, naveo je sindikat, koji traži da kompanija odustane od tog plana. 
Sindikalci su ukazali da firmi ne smetaju ni dodatni troškovi za transport i negativni ekološki uticaj koji on izaziva. 
Rukovodstvo firme je o nameri da zatvori odeljenje za pakovanje obavestilo sindikat salzburške fabrike čokolade početkom marta. Pakovanje čokoladnih kugli u Češkoj bi trebalo da počne u junu. 
Austrijski sindikalci planiraju da početkom aprila u Salzburgu organizuju akciju podele letaka na temu „Koliko je austrijskog još ostalo od originalnih Mocart kugli“, objavljeno je na privrednom sajtu Ihned.cz.

Povezana vest:  Snoop Dogg uživo na chat-u povodom 3 miliona adidas Facebook fanova!