DODELJENE L’ORÉAL-UNESCO NAGRADE „ZA ŽENE U NAUCI” 

loreal_zene_u_nauciSvečana dodela L’Oréal-UNESCO Nagrada “Za žene u nauci”, u čast pet izuzetnih naučnica, održana je prošle nedelje, tačnije 4. marta 12. put za redom u sedištu UNESCO-a. Pet laureatkinja, po jedna sa svakog kontinenta, dobilo je priznanje za veliku posvećenost i uspeh postignut u naučnim istraživanjima. Ove žene ilustruju odlučnost L’Oréal Fondacije i UNESCO-a da skrenu pažnju na izuzetne naučnice koje svojim otkrićima doprinose promenama u svetu. 

Pet žena, pet karijera i pet globalnih izazova u središtu pažnje na dodeli nagrada

Predsednik prestižnog žirija Ginter Blobel (Günter Blobel), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1999, dodelio je nagrade izuzetnim ženama koje su kroz svoja naučna istraživanja doprinele pronalaženju rešenja za velike izazove sutrašnjice.  

Povezana vest:  Predstava “Petar Pan” u Delta City teatru

• Afrika i Jugozapadna Azija: Rašika El Ridi (Rashika El Ridi) iz Egipta, profesorka imunologije na katedri zoologije Fakulteta nauka Univerziteta u Kairu.
„Za doprinos u razvoju vakcine protiv tropske parazitske bolesti šistozomijaze (Schistomiasis/Bilhazia) koja ugrožava više od 200 miliona ljudi.“ 

• Azija i Pacifik: Lurd Džej Kruz (Lourdes J. Cruz) sa Filipina, profesorka Instituta za pomorske nauke pri filipinskom Univerzitetu „Diliman“, Kezon Siti.  
„Za otkriće konotoksina koje proizvode pojedine vrste morskih puževa, a koji mogu da se koriste protiv bolova, kao i u farmaceutskim ispitivanjima koja su usmerena na izučavanje funkcionisanja mozga.“ 

• Evropa: An Dežan-Asema (Anne Dejean-Assémat) iz Francuske, direktorka istraživanja na Institutu „Paster“ i „Jedinici 579“ koja je specijalizovana za molekularnu i celularnu biologiju tumora o okviru INSERM instituta u Parizu. 
„Za doprinos saznanjima o molekularnim i celularnim mehanizmima koji su u osnovi nastanka nekih tipova kancera kod ljudi.“ 

Povezana vest:  Još dva dana „Sajam cveća" u Delta Cityju

• Južna Amerika: Alehandra Bravo (Alejandra Bravo), iz Meksika, Profesorka Instituta za biotehnologiju pri Nezavisnom nacionalnom Univerzitetu Meksika, Kuernavaka. 
„Za razumevanje mehanizama bakteriološkog toksina koji deluje kao snažan insekticid i ne zagađuje životnu sredinu.“

• Severna Amerika: Ilejn Fuš (Elaine Fuchs) iz Sjedinjenih Američkih Država, profesorka celularne biologije i razvoja na Univerzitetu „Rokfeler“ u Njujorku.  
„Za doprinos novim saznanjima o matičnim ćelijama i ključnim procesima u vezi sa tkivom kože i njegovom obnovom.” 

Pionirski program koji promoviše žene iz oblasti nauke koje doprinose promenama u svetu  

Kroz program „Za žene u nauci“, L’Oréal i UNESCO žele da okupe žene, koje svojim istraživanjima doprinose promenama u svetu. Ove vrsne naučnice suočavaju se sa globalnim izazovima, počevši od zdravlja, preko životne sredine, pa do društvenih aktivnosti, i na taj način predstavljaju temelj budućnosti. 

Povezana vest:  Stiven Fraj se povlači da bi pisao autobiografiju

Dve laureatkinje L’Oréal-UNESCO nagrade „Za žene u nauci“ za 2008. godinu, profesorka Elizabet Blekburn (Elizabeth Blackburn) i Eda Jonat (Ada Yonath), su nedavno dobile i Nobelove nagrade za medicinu i hemiju. Priznanje stručnosti ovih žena u domenu nauke od strane tako prestižne institucije, pruža veliko ohrabrenje za buduće projekte u sklopu partnerstva L’Oréal Fondacije i UNESCO-a. 

Tokom proteklih 12 godina, u sklopu programa „Za žene u nauci“ nagrađene su 62 laureatkinje i dodeljene su 864 stipendije. Ovaj program postao je međunarodna referenca za naučna dostignuća, i neprocenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u nauci.