Otvorena prva specijalizovana stomatološka ordinacija za decu obolelu od raka

ordinacija 2U četvrtak, 11. marta otvorena je prva specijalizovana stomatološka ordinacija za zbrinjavanje dece obolele od raka u okviru Klinike za dečiju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Ordinacija je posebno opremljena specijalnom aparaturom za prevenciju i lečenje oralnih oboljenja obolele dece. Nastavnici i sradnici Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju koji će raditi sa obolelom decom dodatno su obučeni u oblasti pedijatrijske onkologije. Ordinacija će biti u funkciji od 15. marta i primaće pacijente iz cele Srbije.
Kabinet za prijem dece obolele od raka nalazi se u prostorijama Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Dr Subotića 11, biće otvoren utorkom i sredom od 8.00 do 12.00 h i četvrtkom i petkom od 14.00 do 18.00 za prvi pregled i plan preventivnih i terapijskih mera, a svakodnevno od 8.00 do 18.00 časova za hitne slučajeve. Kabinet sa ovim tipom stomatološke i rendgenološke dijagnostike, kao i po kvalitetu kadra koji će raditi, jedinstven je u celoj Srbiji. Ova ordinacija je od posebnog značaja jer se obolelima od raka tokom lečenja ne može sprovoditi uobičajena i redovna stomatološka terapija i zahvati a poznato je da, često, oralna oboljenja mogu značajno pogoršati stanje opšteg zdravlja obolele dece.
„Ovo je prvi kabinet te vrste u zemlji. Zbog specifičnosti nege i održavanja zdravlja usta i zuba tokom procesa lečenja osnovne bolesti, bilo je neophodno posebno se pripremiti i nabaviti dodatnu opremu koja će nam omogućiti što kvalitetniji pristup prevenciji i terapiji oralnih oboljenja, a našim pacijentima kvalitetnu i sigurnu negu.“ rekla je Prof. dr Mirjana Ivanović.
Kako su uslovi u kojima se nalazi dečiji organizam tokom terapija specifični, i pregledi u ordinaciji imaju poseban protokol. Neophodno je prvo uraditi stomatološki pregled gde će se proceniti stanje oralnog zdravlja deteta, na osnovu čega se pravi plan svih daljih mera a u zavisnosti od opšte-zdravstvenog stanja deteta, i u dogovoru sa lekarom koji prati osnovno oboljenje. U skladu sa tim, u kabinetu će biti organizovana savetovališta za roditelje čija pomoć je neophodna u procesu izlečenja. Za više informacija zainteresovani mogu da se jave na brojeve telefona 011 26 84 581, 26 84 944.
„Posebno nam je zadovoljstvo da vidimo da javnost Srbije polako shvata probleme dece obolele od raka i trudi se da pomogne na sve moguće načine, posebno nakon izuzetno jake kampanje „Pramen nade“ kojom smo obeležili Svetski dan dece obolele od raka. U nizu planiranih aktivnosti NURDOR-a otvaranje specijalističke ordinacije bilo je velik korak. Do kraja godine, uradićemo još više!“ izjavio je Ljubiša Stanić, član UO Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR.
Otvaranje specijalizovane ordinacije omogućeno je zahvaljujući udruženoj saradnji NURDOR-a i zaposlenih u Klinici za dečiju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta, kao i brojnim donatorima koji su svoje znanje i materijalna sredstva stavili u svrhu izlečenja dece obolele od raka – Košarkaši Košarkaškog kluba „Partizan“ i kompanije Vujić Valjevo, Neodent i Tehnodent iz Novog Sada, Novaterm, Ozon Ekspres i Roma Company iz Beograda.

Povezana vest:  Igoru Bojoviću nagrada „Mali princ“