pride_zastava

Počeo „Split prajd“, šetnja bez incidenata

 

Pod jakim policijskim obezbeđenjem u kome je više od 1.000 pripadnika redovne i interventne policije, uz nadletanje helikoptera, danas je krenula povorka ovogodišnjeg „Split prajda“ sa više od 600 učesnika. Policija je do 15 sati, kada je počeo „Split prajd“, privela 20 osoba, uglavnom zbog slučajeva kršenja javnog reda i mira, nevezanih direktno za sam skup.  U povorci su i ministri unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, spoljnih poslova Vesna Pusić, veterana Predrag Matić Fred, uprave Arsen Bauk i graditeljstva Ivan Vrdoljak.

Povezana vest:  ŠTARK VAM PREDSTAVLJA „INTEGRINO" - KEKS SA PUNIM UKUSOM ZDRAVLJA

Osim njih, podršku povorci polnih manjina dali su i književnik i filozof Predrag Matvejević, režiser Rajko Grlić i aktivista i novinar Drago Pilsel koje je ranijih godina bio i na povorkama u Zagrebu. Pusićeva je novinarima izjavila da je bila nekoliko puta na „Zagreb prajdu“, što je stvar stava i pogleda na svet.

-Došli smo stati u odbranu hrvatskih zakona, kako bismo se borili protiv nasilja i kako bismo upozorili da svako u Hrvatskoj ima pravo biti ono što jeste bez ikakve diskriminacije – rekla je ona i naglasila da ni na „Zagreb prajdu“ nije držala govor jer smatra da to nije mjesto na kome bi trebali govoriti ministri nego samo trebaju pokazati da imaju svoj stav.

Povezana vest:  Kako da izaberete zdraviju hranu za Uskrs

Danas je, u znak podrške, održana i „Povorka ponosa“ u Rijeci sa oko 300 učesnika, što je prošlo bez incidenata.  Podršku učesnicima dao je državani vrh – od predsednika Ive Josipovića, brojne ustanove, stranke i nevladine organizacije.

Katolička crkva pozvala je protivnike da se uzdrže od nasilja, tako da su jedni protivnici nekoliko minornih desničarskih organizacija i gradske vlasti Splita koje su zabranile održavanje skupa na Rivi, obalnom šetalištu u centru grada gde je lani došlo do nasilja nad učesnicima skupa.

Povezana vest:  REZERVIŠITE PUTOVANJE I DONIRAJTE MLADIMA DA UNAPREDE KVALITET ŽIVOTA U SVOJIM LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Policija obezbeđuje Rivu na kojoj se održava skup, dok je ministar Ostojić naglasio da gradske vlasti Splita treba da poštuju hrvatski Ustav i zakone koji priznaju pravo na okupljanje.