Cirque du Soleil_2_2012

Ovacije beogradske publike za “Cirque du Soleil“
 
Impresivna scenografija, orkestar na sceni, zanimljiva rasveta, raskošni kostimi, 55 akrobata koji su svojim umećem oduzeli dah posetiocima, klovnovi koji su zasmejavali publiku učinili su večerašnju predstavu “Alegria“ slavne trupe „Cirque du Soleil“ u Kombank areni spektaklom koji je oduševio posetioce.
Uz zvuke bubnjeva na početku spektakla kroz publiku i scenu je prodefilovao orkestar obučen u bele frakove, sa belim maskama i perikama na glavama i licima.
Orkestar je predvodio jedan od članova ansambla, koji je bio maskiran da podesća na Kvazimoda sa belom maskom na licu i uzvikivao je “Alegria, alegria…“, a jedan od izvođača na francuskom je prisutnima poželeo dobrodošlicu.
Nakon dobrodošlice, izašli su igrači i počela je igračko-muzička tačka, zatim se izdvojio jedan par akrobata i popeo se na trapeze, na kojima su (svako na svom) sinhronizovano izvodili tačku koja je izmamila ovacije u publici.
Dvoje performera su izveli akrobaciju koja je delovala kao da su im tela od gume, jedna akrobatkinja je igranjem i gimnastikom pokazala kako može stojeći na jednoj nozi oko obe ruke, na stopalu podignute noge i oko struka da vrti šest obruča, a da joj telo pritom deluje kao da se ne pomera.
Smenjivale su se zanimljive tačke i skečevi koje su izvodili klovnovi, koji su ponekad za potrebe skeča sarađivali sa publikom.
U tački pod nazivom „Ruske šipke“ artisti su leteli kroz vazduh i pravili salta i okrete, završavajući na šipkama koje hvatači drže na svojim ramenima.
Tačka „Ples sa vatrenim noževima“ zadivila je publiku. U njoj su učestvovali svetski šampioni u bacanju plamena Žozef Kadusto i Micah Naruo koji su ovu laskavu titulu osvojili na svetskom šampionatu održanom pre mesec dana na Tahitiju.
Veoma zanimljiva je bila tačka „Pokretne staze“, koja je kombinacija sinhronizovane koreografije i skokova na sistemu trambulina, skrivenih u podu bine. Akrobate su izvodile vratolomije praveći salta, skokove oko svoje ose.
Svaka izvedba je praćena drugom kompozicijom u operskom stilu, koja je komponovana za ovaj spektakl.
Poslednja tačka “Nebesko vratilo“, u kojoj smeli letači skaču u ruke artista-hvatača koji se ljuljaju na visini od 13 metara do završetka držala je publiku bez daha, a onda se Arenom prolomio glasan aplauz.
Nakon toga su izašli svi artisti, kao i klovnovi i orkestar da se poklone publici koja je oduševljeno aplaudirala više od 10 minuta.
„Alegria“, što znači sreća, radost, razdraganost jedna je od tehnički najzahtevnijih predstava čuvene „Cirque du Soleil“, koji su tražili da se Arena potpuno zamrači.
Osim isključivanja rasvete i postavljanja crnih zavesa, zamračene su bile i svetlosne kupole na krovu Arene, a gostima je zabranjeno unošenje fotoaparata, kao i fotografisanje mobilnim telefonima, kako izvođače ne bi dekoncentrisali.
Ove godine predstava je obeležila 6.000. izvođenje i 1.000. izvođenje u koncepciji za arene.
Planirana su još četiri izvođenja ove predstave – sutra od 16 i u 20 sati i u nedelju, 1. jula, od 13 i 17 sati. Cena ulaznica je od 2.500 do 5.500 dinara.

 

Povezana vest:  Pica najtraženije jelo na Vimbldonu