Korak_dalje_za_prevremeno_rodjene_bebe

Korak dalje za prevremeno rođene bebe
 
Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Instituta za neonatologiju u Beogradu, Rosa je u okviru svoje tradicionalne akcije inicirala osnivanje banke humanog mleka u Novom Sadu na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i time otišla korak dalje u podršci prevremeno rođenim mališanima. U okviru kampanje „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“, pored kontinuirane podrške Institutu za neonatologiju u Beogradu, Institut u Novom Sadu biće opremljen najsavremenjim medicinskim aparatima, kako bi prevremeno rođene i bebe sa zdravstvenim problemima iz ovog regiona imale što adekvatniju zdravstvenu negu. Kampanju tradicionalno podržavanju Udruženje Roditelj, Bebac i Care Direct.
-Izuzetno nam je drago što je Rosa prepoznala značaj osnivanja banaka mleka širom Srbije, a zadovoljstvo nam je što će se druga banka humanog mleka formirati upravo na našem Institutu, kako bi što više prevremeno rođenih beba imalo odgovarajuće uslove za razvoj u prvim mesecima života. Najmodernija medicinska oprema koja bude nabavljena poboljšaće rad naše ustanove, dok će edukativne aktivnosti pomoći mnogim malim pacijentima da se razvijaju na pravi način. – izjavio je Slobodan Grebeldinger, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladinu Vojvodine.
U cilju pomoći što većem broju mališana, od svake prodate flaše vode Rosa, koja je deo Coca-Cola sistema,  izdvojiće se određena suma novca za kupovinu neophodnih medicinskih aparata za ovu vrstu ustanova. Uspešno funkcionisanje banaka humanog mleka omogućava da što više odojčadi dobije što adekvatnije uslove boravka i za njih najbolju ishranu.
-U Srbiji se svake godine prevremeno rodi više od osam hiljada beba, a one sa najtežim zdravstvenim problemima se smeštaju na Institutu za neonatologiju u Beogradu i na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu. Institutu za neonatologiju pružamo kontinuiranu podršku već treću godinu za redom i postigli smo izvrsne rezultate – izjavio je Milija Magdelinić, brend menadžer vode Rosa i dodao: -Kako bi mališani i iz ostalih krajeva naše zemlje imali sto bolju negu i zdravstvenu zaštitu, otišli smo korak dalje i inicirali formiranje banke mleka i na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Formiranje banke humanog mleka u Novom Sadu je nastavak kampanje i u narednom periodu ćemo se zalagati da se ovakve vrste ustanova formiraju i u drugim gradovima Srbije“.
U okviru do sada realizovanih aktivnosti, Prva srpska banka humanog mleka u Beogradu opremljena je najsavremenijim aparatima za obradu, kontrolu i čuvanje humanog mleka i dostavnim vozilom kojim se prikuplja mleko od majki donatora. Zahvaljujući sprovedenim edukativnim aktivnostima, u poslednje dve godine količina prikupljenog mleka je više nego duplirana, a broj majki dobrovoljnih davalaca mleka je višestruko uvećan.

 

Povezana vest:  U nedelju Velika zemunska regata i Plivački maraton