LOREalL’Oréal na listi kompanija sa najvišim etičkim standardima
L’Oréal, svetski lider u kozmetičkoj industriji, proglašen je od strane Etisfer instituta (Ethisphere Institute) za jednu od kompanija sa najvišim etičkim standardima na svetu za 2010 godine (“World’s Most Ethical Companies” for 2010), u konkurenciji rekordnog broja prijava koje su pristigle iz hiljada kompanija iz više od 100 zemalja i 36 industrijskih grana.
L’Oréal-ova posvećenost etici i dostignuća na tom polju su ponovo potvrđena od strane Etisfer instituta, neprofitne istraživačke organizacije koja je posvećena stvaranju, unapređenju i razmeni najboljih iskustava u sferi poslovne etike, ljudskih prava, korporativne društvene odgovornosti, borbe protiv korupcije i održivog razvoja.
Lista kompanija koje predstavljaju primere etičke posvećenosti, pozitivnog angažovanja i saradnje sa lokalnim zajednicama kreirana je na osnovu dubinskog istraživanja i analize koja je podrazumevala nekoliko faza. Rang lista kompanija sa najvišim etičkim standardima na svetu za 2010. godinu (“World’s Most Ethical Companies” 2010) biće objavljena u Etisfer magazinu – posebnoj publikaciji ovog instituta, a već je dostupna na veb sajtu na adresi: http://ethisphere.com/wme2010/
-L’Oréal je počastvovan što je ponovo proglašen za jednu od kompanija sa najvišim etičkim standardima na svetu. Uvereni smo da je održiv poslovni uspeh baziran na poštovanju visokih etičkih standarda koji usmeravaju razvoj, kao i na iskrenom osećaju odgovornosti prema celokupnoj zajednici. To daje smisao i vrednost našem poslovanju, a ujedno predstavlja izuzetno priznanje posvećenosti naših zaposlenih širom sveta. Takođe, to je nešto što gradi poverenje kod naših potrošača. – rekao je Emanuel Lulin (Emmanuel Lulin), direktor grupe za etiku u L’Oréal-u.
Kompanija L’Oréal posluje u više od 130 zemalja sveta uključujući i Srbiju, i ima više od 67 hiljada zaposlenih.
Lista kompanija sa najvišim etičkim standardima Etisfer instituta objavljuje se svake godine od 2007, a izbor kompanija sa najvišim etičkim standardima vrši se na osnovu metodologije koja uključuje razmatranje etičkih kodeksa, istorijata parnica i regulatornih prekršaja, vrednovanja ulaganja u inovacije i unapređenje poslovnih praksi, posmatranja aktivnosti kreiranih sa ciljem da poboljšaju korporativnu društvenu odgovornost, kao i razmatranja nominacija pristiglih od visokih rukovodilaca, predstavnika iste grane industrije, dobavljača i kupaca.
L’Oréal, pionir u etici
L’Oréal veruje da su etičko poslovanje i društvena odgovornost ključni za razvoj Grupe, i samim tim neizostavni deo svakodnevnih aktivnosti na svim nivoima u kompaniji.  L’Oréal-ov program etike je proaktivan i predstavlja podršku rastu Grupe. L’Oréal je 2000. godine bio jedna od prvih kompanija u Francuskoj koja je uspostavila Kodeks poslovne etike. Ovaj kodeks primenjuje se u svim zemljama u kojima ova kompanija posluje uključujući i Srbiju.  Poštovanje etičkih standarda smatra se odgovornošću svih zaposlenih, a Grupa je 2007. godine imenovala i Direktora za etiku kako bi ojačala promociju i integraciju etičkih standarda u poslovanju. Izvršni direktor L’Oréal-a Žan Pol Agon (Jean-Paul Agon) dobio je 2008. godine prestižnu nagradu „Stanley C. Pace Leadership in Ethics“.
O Etisfer institutu (Ethisphere Institute)
Etisfer institut je neprofitna istraživačka organizacija koja je posvećena stvaranju, unapređenju i razmeni najboljih iskustava u sferi poslovne etike, ljudskih prava, korporativne društvene odgovornosti, borbe protiv korupcije i održivog razvoja. Pri institutu deluje i Efisfer savet (Ethisphere Council), koji predstavlja forum poslovne etike u koji je uključeno više od 200 vodećih korporacija, univerziteta i institucija.  Etisfer savet je posvećen razvoju i unapređenju svojih članova kroz povećanje efikasnosti, inovacije, alate, mentorski i savetodavni rad, i jedinstvene mogućnosti za razvoj karijere. Etisfer magazin (Ethisphere magazine) u kom se objavljuje svetski priznata lista kompanija sa najvišim etičkim standardima je publikacija instituta koja izlazi kvartalno. Više informacija o Etsfer institutu, uključujući i projekte i članove, moguće je naći na veb sajtu  www.ethisphere.com
Povezana vest:  Izložba o šeširima u „Muzeju Beča“ na Karlsplacu