TBA200Edge smanjenaTETRA PAK® ostvario 11.16 milijardi evra neto prihoda od prodaje u 2012. godini

Uprkos teškoj godini, Tetra Pak je zabeležio porast prodaje od 4,3% i ujedno nastavlja da investira kako bi svojim klijentima pružio optimalne proizvode po adekvatnoj ceni
Lozana, Švajcarska (09.05.2013.) – Kompanija Tetra Pak®, svetski lider u proizvodnji rešenja za preradu i pakovanje hrane, ostvarila je tokom 2012. godine neto prihod od prodaje u iznosu od 11.16 milijardi evra. Ovaj rezultat predstavlja porast prihoda za 4,3 % u odnosu na 2011. godinu u uporedivim okolnostima.
Kompanija je prodajom rešenja za pakovanje hrane ostvarila neto prihod od 9,87 milijardi evra za godinu dana, čime se prihod uvećao za 4,2 % u poređenju sa 2011. godinom (u uporedivim okolnostima). Dobar rast prihoda, zabeležen je u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi, Severnoj Americi, Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji, dok je čak dvocifren rast zabeležen na Bliskom istoku i području subsaharske Afrike.
Prodajom rešenja za preradu hrane, Tetra Pak je dostigao 1,29 milijardi evra neto prihoda, što predstavlja, rast od 5,2% u odnosu na prethodnu godinu (uporedivi uslovi). Dvocifreni rast u ovoj oblasti, kompanija je zabeležila u Severnoj Evropi, Južnoj i Jugoistočnoj Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi kao i na području subsaharske Afrike.
„Ekonomska situacija je i dalje teška, pri čemu je rast sporiji nego ranije, posebno u Kini i Brazilu, našim najbrže rastućim tržištima. Morali smo da donesemo neke teške odluke u proteklih godinu dana, kako bismo mogli da nastavimo ulaganja u razvoj novih proizvoda, usluga i objekata koji će omogućiti našim klijentima, trgovcima i dobavljačima da napreduju u godinama koje dolaze“, rekao je Dennis Jonsson predsednik i izvršni direktor kompanije Tetra Pak i dodao kako ova kompanija ostaje fokusirana na pružanje optimalnih proizvoda svojim klijentima po odgovarajućoj ceni, a sve u cilju zadovoljenja potreba tržišta koje se konstantno menja.
U 2012, kompanija Tetra Pak je nastavila da ulaže u objekte kako bi bolje podržali aktivnosti svojih klijenata u različitim delovima sveta. Otvoreni su novi centri u Singapuru, prošreni kapaciteti u Izmiru. Takođe, kompanija je otvorila i novu fabriku ambalaže u Imatri u Finskoj.

Povezana vest:  Fotografija kao idealan hobi za oslobađanje od stresa

Činjenice i brojke koje su obeležile 2012. godinu

U 2012. Tetra Pak je isporučio više od 173 milijarde pojedinačnih paketa koje koriste vodeći svetski proizvođači hrane i pića kako bi isporučili više od 77 milijardi litara mleka, sokova, nektara i drugih proizvoda.
Tokom istog perioda od 12 meseci, kompanija je isporučila 505 novih mašina za pakovanje, 1.971 jedinica za preradu i distribuciju, 1.721 komada opreme za distribuciju. Tetra Pak trenutno ima 42 proizvodna pogona za ambalažu i zatvarače, od kojih se jedan nalazi u Gornjem Milanovcu, 16 tehničkih centara za obuku, osam fabrika za montažu mašina za punjenje i 11 istraživačkih i razvojnih postrojenja širom sveta, kako bi obezbedio konstantne inovacije u proizvodima i profesionalnost u pružanju usluga prema klijentima.

Povezana vest:  Sredstva za dezinfekciju dopremljena iz Nemačke kao deo podrške EU