Grad dobrih domacina 2Održan „GRAD DOBRIH DOMAĆINA“, susreti učenika osnovnih škola u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu

U okviru projekta „Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji“ od 3. do 6. oktobra organizovan je „GRAD DOBRIH DOMAĆINA“ – susret učenika osnovnih škola iz razlicitih gradova Srbije. Na stotine učenika iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Vranja imalo je priliku da se druži sa svojim vršnjacima iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina , u čijim su domovima boravili. Na ovaj način, kroz povezivanje škola, ponovo se oživljavaju nekadašnji programi razmene učenika. U planu je da na proleće 2014. godine dođe i do uzvratnih poseta školama.
Susreti su počeli u Novom Pazaru upoznavanjem i zajedničkim gledanjem predstave „Snaga različitosti“. Autori i glumci, Lemana Bećirović i Rifat Rifatović, su kroz jedan direktan razgovor dve osobe razmenjivali stavove o vaspitanju, odrastanju, toleranciji, udaljavanju jednih od drugih kao i nedostatku poštovanja, pokazujući da pozorište može da koristi i u edukaciji.
Vikend je bio rezervisan za aktivnosti u prirodi. U Sjenici je goste pozdravio predsednik opštine Hazbo Mujović, ali i predškolci sa svojim performansom. Tokom dana svi su uživali u sportskim aktivnostima, među kojima su bili turnir u fudbalu i košarci, stoni tenis, odbojka i igre bez granica. Drugog dana vikenda i domaćini i gosti uživali su u predelima Mokre gore gde su učili osnove snalaženja u prirodi, orijentiringa, planinarenja i prve pomoći.
„Sve je bilo odlicno. Svi smo prezadovoljni, i deca i školsko osoblje koje ih je pratilo. Iako je nedavno bilo neprijatih vesti iz Novog Pazara, niko se od roditelja nije predomislio i odlučio da ne pošalje svoje dete. Sva deca koja su od početka bila prijavljena za program su i dosla“, izjavila je gospođa Jelena Radojčić, nastavnica iz jedne od kragujevačkih osnovnih škola .
Uz puno suza i zagrljaja, deca su se u nedelju 6. oktobra vratila svojim kućama, ali su stvorena neka nova neraskidiva prijateljstva, koja će sigurno trajati celog života. Na ovaj način neposredno se doprinosi osnaživanju međuetničkog dijaloga i promovisanju mira i razumevanja među najmlađima.
„Grad dobrih domaćina“ je nastavak veoma posećenih manifestacija „SNAGA RAZLIČITOSTI“, u okviru projekta „Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji“. Ovo je zajednički program koji sprovode četiri UN agencije u Srbiji (UNDP, UNOPS, WHO i UNFPA) uz finansijsku pomoć UN-ovog Investicionog Fonda za ljudsku sigurnost, sa ciljem da se stvore nova radna mesta, omogući pristup javnim i socijalnim servisima i promoviše osećaj jedinstva zajednica, što će pospešiti ljudsku sigurnost u Jugozapadnoj Srbiji.

Povezana vest:  Ples kao inspiracija za decu u UŠĆE Shopping Centru