EXIT Dusan KOvacevicKreativne industrije u Srbiji, srpska snalažljivost kao ekonomski adut

Konferencija kreativnih industrija Srbije (KKIS) u organizaciji EXIT festivala i Miksera održana je 28. februara i 1. marta u Mikser Hausu u Beogradu. Kako od „snalažljivosti, srpskog imena za kreativnost“, stići do razvijenih kreativnih industrija kao šanse za novo zapošljavanje i razvoj Srbije, nametnulo se kao ključno pitanje KKIS-a.
„Po podacima Ujedinjenih nacija i Međunarodnog monetarnog fonda, kreativne industrije predstavljaju jednu od glavnih globalnih industrija koje doprinose svetskoj ekonomiji sa oko 5 hiljada milijardi EUR godišnje! Ova konferencija ima cilj da objedinjavanjem kreativnog sektora učini našu zemlju konkurentnom na globalnom kreativnom tržištu“ – rekao je na otvaranju konfencije direktor EXIT Festivala Dušan Kovačević.
Kori Udovički, direktorka centra za Visoke ekonomske studije i doskorašnji Asistent Generalnog Sekretara UN, istakla je da je „Preduzetništvo osnov svake privrede, i da su kreativne industrije velika šansa Srbije“.
Miša Lukić, Predsednik UO Publicis Group, istakao je da „Srbija nije imala ozbiljnu šansu u industrijsko vreme kada se tražio isključivo red, rad i disciplina, ali da sada dolazi naše vreme tj. vreme nove kreativne ekonomije u kojoj se ceni kreativnost tj. „snalažljivost“ koju smo kao narod stekli tokom viševekovnih kriznih perioda u našoj istoriji.“
Martin Kern iz delegacije EU prezentovao je program „Kreativna Evropa 2014-2020″, putem kojeg će Evropska komisija sa 1,5 milijardi eura pomoći projekte iz oblasti kulture i kreativnih industrija.
Ivan Lalić, direktor Miksera istakao je da su „Dosadašnji uspesi kreativnog sektora u Srbiji posledica individualnih napora, dok nam je za sledeću fazu razvoja potrebno udruživanje i snažno javno – privatno partnerstvo sa državom“.
Konferenciju je tokom dva dana posetilo preko 500 predstavnika stručne javnosti, akademskih radnika, novinara, studenata i zainteresovanih građana, a na konferenciji su, između ostalih, govorili: Martin Kern, šef operacija pri Delegaciji EU u Srbiji; Kori Udovički, direktorka Centra za visoke ekonomske studije; Endi Igl, direktor kulturnog prostora Chapter iz Kardifa; Fion Zarubica, direktorka Fionn Zarubica & Associates; Mirko Topalski, Direktor Eipix Entertaimenta; Ana S. Trbović, dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju; Veran Matić, predsednik borda direktora B92; Miša Lukić, predsednik UO Publicis Group Serbia; Dejan Restak, osnivač i direktor Vibe Network; Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala; Ivan Lalić, izvršni direktor Miksera; Ivan Blagojević, Direktor Nišvil festivala i drugi.

Povezana vest:  Prvi sajam lepote i zdravog života u Delta Cityju