trka pionirkiMemorijalna trka “General Svetomir Đukić” u Kosjeriću

 

 

U Kosjeriću je danas održana tradicionalna, sedma po redu, Memorijalna trka “General Svetomir Đukić”. Pre početka trke uz intoniranje himne Srbije, svečano je podignuta zastava Olimpijskog komiteta Srbije.

Zastavu su svečano podigli potpredsednik OKS Žarko Paspalji i mladi košarkaš iz Kosjerića Petar Radovanović.

 

Potpredsednik OKS je potom imao i čast da trku svečano proglasi otvorenom. Tom prilikom izjavio je: – General Svetomir Đukić bio je veliki vizionar i pre davnih 100 godina prepoznao je olimpijske vrednosti i uveo je Srbiju u međunarodnu olimpisku porodicu. Ostavio nam je u nasleđe jednu tešku, ali i lepu obavezu, da danas širimo duh olimpizma i promovišemo sve ono što olimpijski pokret nosi sa sobom.

Povezana vest:  Mama Useina Bolta: Usein je trčao već u mom stomaku

 

U ukupno 19 kategorija, na različitim dužinama staza, takmičili su se dečaci, devojčice i na kraju seniori. Po okončanju trka za mlađe kategorije proglešeni su prvi pobednici i dodeljenje su prve medalje i trofeji.

 

Generalni sekretar OKS dodeljuje medalje najuspesnijimGeneralni sekretar OKS Đorđe Višacki dodelio je medalje najuspešnijim devojčicama u trci petog razreda, a potpredsednik Žarko Paspalj, najuspešnijim dečacioma istog uzrasta.

Povezana vest:  Amela Terzić u finalu na 1.500 metara

 

Na grob generala Svetomira Đukića, u Ražani njegovom rodnom selu, prepodne položeni su venci. Pored Dušana Đukića, sina generala Đukića, vence na njegov grob su položili i predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, opštine Kosjerić, Sportskog saveza Srbije, Atletskog saveza Srbije.

 

U ime Olimpijskog komiteta Srbije venac je položio potpredsednik Žarko Paspalj.

 

Povezana vest:  Ivana Španović pobedila u Monaku