yelena isinbaeva 2013

Trener Isinbajeve protiv kažnjavanja svih ruskih atletičara

Ruski atletski tim možda će biti suspendovan sa Olimpijskih igara sledeće godine, ali trener svetske rekorderke u skoku s motkom Jelene Isinbajeve rekao je danas da bi suspenzija celog tima nepravedno kaznila čiste sportiste. Svetska atletska federacija (IAAF) odlučiće u petak da li će da suspenduje Rusiju, što bi bio prvi korak ka sprečavanju te zemlje da se takmiči u atletici na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
Isinbajeva je dvostruka olimpijska pobednica i svetska rekorderka, a trenutno se sprema za svoj peti nastup na Olimpijskim igrama.
-Čisti sportisti ne treba da trpe zato što je neko prekršio Olimpijsku povelju. To je vrlo pogrešno, vrlo pogrešno – rekao je dugogodišnji trener i mentor Isinbajeve Jevgenij Trofimov.
-Lena je u sportu 25 godina… ako ona bude sprečena da se takmiči, onda kršimo najosnovniji zakon, a to je pretpostavka nevinosti – dodao je Trofimov.
On je istakao da Isinbajeva nikada nije imala bilo kakve veze sa dopingom i da nikada nije radila s funkcionerima Ruske federacije i lekarima koji se pominju u izveštaju Svetske antidoping agencije (WADA) od ponedeljka.
Trofimov je taj izveštaj nazvao „političkom prljavom kampanjom“ protiv Rusije.
Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi danas u Sočiju da razgovara o dopingu sa atletskim selektorom Jurijem Borzakovskim.
Trofimov je rekao da je Isinbajeva u dobroj formi i da bi sledeće godine mogla da obori svoj svetski rekord, iako se nije takmičila od 2013. godine.
Ruski atletičari su na Olimpijadi u Londonu 2012. osvojili 20 medalja.

Povezana vest:  Bekrić: Da se pokažem u najboljem svetlu na EP