NCP 8506 resize

Ove godine milioniti učesnik Beogradskog maratona

Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu, 29. po redu, očekuje se rekordan broj takmičara, ali i milioniti učesnik koji će dobiti pehar u trajno vlasništvo, rečeno je danas u Beogradu.Gradonačelnik Beograda Siniša Mali na konferenciji za novinare u Skupštini grada, istakao je da je Beogradski maraton jedan od dogadjaja po kome je grad prepoznatljiv, ne samo samo u ovom delu Evrope, nego u celom svetu. 
Ove godine je prijavljivanje takmičara počelo ranije, tako da je u ovom trenutku već prijavljeno 2.000 takmičara. To znači da ćemo i ove godine imati rekordan broj učesnika – rekao je Mali.
Ovogodišnji Beogradski maraton biće održan 16. aprila, a do sada su prijavljeni takmičari iz 34 zemlje sveta.
-Ove godine imaćemo i jedan jubilej koji je veoma važan – milionitog učesnika Beogradskog maratona. To je jubilej koji je za nas veoma važan, želimo da ga obeležimo na pravi način. Milioniti učesnik će dobiti pehar u trajno vlasništvo… Nadam da nam neće trebati još 29 godina za dvomilionitog učesnika – naveo je Mali. 
Mali je rekao da još nije poznato koliko će Grad Beograd izdvoti za nagradni fond, ali je dodao da je želja da se poveća. 
-Želimo da povećamo nagradni fond, jer smatramo da će omogućiti da privučemo još veća imena kako bismo promovisali i Maraton i grad na pravi način – rekao je Mali. 
Gradonačelnik Beograda je kazao da će na predstojećem maratonu biti omogućeno učestvovanje i osobama sa invaliditetom, a dodao je da će trčati i ljudi sa kućnim ljubimcima.
-Biće ovo sjajna uvertira za sledeći, 30. jubilarni Beogradski maraton – rekao je Mali.
Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić najavio je da je pred tom organizacijom nekoliko važnih akcija.
-Prvi naš korak će biti usmeren prema Evropskoj atletskoj federaciji. Prošle godine smo kao prva ulična trka u Evropi dobili sertifikat za kvalitet i bezbednost. Ove godine želimo da podnesemo zahtev za dobijanje pet zvezdica, što je najviši status u evropskoj atletici. Mi znamo da to možemo da dobijemo zahvaljujući kvalitetu koji već posedujemo – kazao je Nikolić. 
-Takodje, želimo da Svetskoj atletskoj federaciji podnesemo zahtev za dobijanje jedne od znački. Svetska atletska federacija u sistemu uličnih trka ima tri značke, zlatnu, srebrnu i bronzanu. Mi mislimo da vrlo uskoro možemo da dobijemo zlatnu – dodao je on.

Povezana vest:  Viktor Rotlin testiran dva sata